Cafeaua are cel mai bun gust afară!

3. dubna 2025Sfaturi și recomandăriHana SedlákováTimp de citire 6 minuteCitit: 2739x

Vremea din aprilie își face de cap cu noi. Uneori ne atrage afară în natură, alteori ne împinge într-o cafenea pentru o ceașcă caldă, aromată și energizantă de cafea. Dar de ce să nu le combinăm? Când afară nu pare potrivit pentru un grătar sau o friptură lungă, ce-ar fi să-ți faci cafeaua în timpul unei excursii în natură? Și nu orice fel de cafea, ci una cu adevărat bună? Cafeaua are cel mai bun gust afară...

... și nu ne referim doar la grădinile din fața birturilor, care deja încep să se trezească din nou la viață. Cafenele unice, unde îți pregătesc o cafea excelentă în mai multe moduri, sau prăjitorii mici, unde se procesează boabe de cafea de calitate din întreaga lume, la noi cresc ca ciupercile după ploaie. Și asta e bine. Dar există o cafenea pe care cu greu o poate depăși ceva. Și aceasta este natura. Plecați într-o excursie, alegeți un loc cu o priveliște fantastică și în câteva momente puteți savura o cafea minunată. Și vă vom sfătui cu plăcere cum să faceți asta.

Deci, cum vă place cel mai mult?

cafea în cană în pădure

A face cafea la foc în natură este ceva cu totul diferit!

Cafea măcinată sau boabe?

Pentru unii este un lucru evident, pentru alții, un dilema. În esență, depinde de cât de mari gurmanzi sunteți. Doriți să obțineți maximum de aromă din cafea? Atunci, alegeți fără greș boabele de cafea. Totuși, nu toată lumea are timp, spațiu sau dorința de a măcina cafeaua manual înainte de fiecare preparare. Vestea bună este că se poate găsi cu ușurință cafea măcinată destul de bună, pregătită pentru călătorii. Vom ajunge curând la acest subiect...

Echipa cafea boabe

Așa cum am spus, avantajul cafelei boabe este că obțineți maximum de aromă din ea. Însă, mai întâi trebuie să o... Ce? Da, să o măcinați. Pentru unii este o activitate plăcută, aproape relaxantă, pentru alții, o corvoadă. Dar odată ce te obișnuiești cu rotirea constantă a manivelei râșniței, nu vei mai dori altfel. Sunetul boabelor care se sparg și aroma divină îți vor dezvolta rapid reflexul pavlovian.

Vei avea nevoie de un râșniță bună. Cel mai bine este să măcinăm cafeaua chiar înainte de preparare. Desigur, poți face acest lucru acasă și poți să împachetezi cafeaua măcinată într-o pungă pentru excursie, dar nu va fi la fel. Cafeaua măcinată își pierde rapid aroma. Nu îți face griji că vei fi un ciudat în pădure cu râșnița. Aproape toți facem asta...

Selectează gradul de măcinare în funcție de metoda de preparare (orientativ):

  • Foarte grosieră (consistența sării granulate): french press, cold brew.
  • Măcinat grosier (asemănător cu nisipul grosier): filtru.
  • Grosime medie (aproximativ ca nisipul normal): ibric moka.
  • Măcinată fin (aproximativ ca sarea de bucătărie): aero press, turc.
  • Foarte fină (ca praf sau pudră): džezva.

Cafea măcinată echipă

Uneori pur și simplu nu există spațiu pentru măcinarea cafelei. Nu trebuie să renunțați la cafeaua măcinată, dar este important să alegeți bine. De asemenea, să o depozitați corect – într-un loc uscat, răcoros și fără acces la aer.

Sfat: Probabil cea mai simplă cafea pentru exterior din lume este cea de la Grower's Cup. Pe lângă apa fierbinte, nu aveți nevoie de nimic altceva. Trebuie doar să modelați punga în forma dorită (pentru a sta în picioare), să deschideți partea de sus, să turnați apă fiartă, să închideți și să lăsați să se infuzeze înăuntru. După un timp, desfaceți capacul – și puteți turna direct două porții de cafea, care are un gust bun. Încercați diferite tipuri, cum ar fi Guatemala, Brazilia, Honduras sau Columbia. Și atenție, au și ceaiuri!

Mâna cu cana deasupra pădurii

Există multe alternative outdoor simple și funcționale, datorită cărora puteți pregăti o cafea grozavă, oriunde v-ați afla. Lăsați-vă inspirați!

Modalitate de preparare: French press

Pregătirea în french press este foarte simplă. Puneți, turnați, așteptați puțin, presați și beți. Totuși, pentru ca rezultatul să fie cât mai bun, este bine să faceți câțiva pași în plus.

  • În presa franceză, adăugați cafea proaspăt măcinată (aproximativ 25 g pentru un recipient de 300 ml).
  • Fierbeți apa și lăsați-o să se răcească ușor (aproximativ la 95 °C, va dura aproximativ 30 s).
  • Turnați cafeaua până la o treime și lăsați să se extragă timp de 45 de secunde.
  • Apoi completați cu restul de apă și așteptați încă 3 minute.
  • Amestecați scurt și lăsați să stea încă 30 s.
  • Poziționați pistonul pe recipient și apăsați. Puteți servi.

2. Mod de preparare: Filtru

Principiul filtrării constă în trecerea cafelei printr-un filtru, care este de obicei din hârtie.

  • Introduceți filtrul în stația de filtrare și clătiți-l scurt cu apă fierbinte. Turnați această apă afară.
  • Se toarnă cafea proaspăt măcinată (10 g per porție) în filtru și se așază stația de filtrare pe cană.
  • Turnați în cafea o cantitate mică de apă fierbinte (din nou, aproximativ 95 °C) și lăsați să se infuzeze scurt.
  • Apoi, cu o mișcare circulară, turnați încet restul apei și lăsați cafeaua să se infiltreze.

În Rigad (anterior Rigad) vă putem oferi două alternative pentru cafeaua filtrată:

  • Cafea filtrată Drip It, unde un săculeț cu cafea se pune simplu pe cană, se adaugă apă fierbinte și se lasă cafeaua să se filtreze. Are un gust minunat! De asemenea, puteți alege din diferite arome și există și un pachet de degustare, în care găsiți toate sortimentele împreună.

3. mod de preparare: Cafetieră moka

Veți folosi cu succes cafetiera Moka acasă în bucătărie și afară pe foc.

  • Umpleți recipientul din partea de jos cu apă (poate fi fierbinte sau rece).
  • Adăugați cafea în filtru din partea centrală.
  • Însurubați ibricul, puneți-l pe foc și așteptați până când recipientul din partea superioară a ibricului se umple cu cafea aromată.
  • Vă dați seama că este gătit după fluieratul caracteristic.

4. metoda de preparare: Ibric

Pentru această metodă de preparare, pregătiți-vă de o ibric sau (provizoriu) o cană de inox potrivită pentru gătit pe foc.

  • Adăugați porția de cafea în ibric. Ar trebui să fie măcinată cât mai fin posibil.
  • Adăugați o cantitate adecvată de apă rece și amestecați.
  • Aduceți la fierbere.
  • De îndată ce cafeaua face spumă, scoateți-o imediat de pe foc și așteptați până când spuma se așază. Repetați acest proces de trei ori în total.
  • Lăsați cafeaua să se așeze (ca zațul să se așeze pe fundul ibricului) și turnați.

5, mod de preparare: Cold brew

Old brew aduce prospețime în zilele fierbinți de vară. Este vorba despre cafea macerată la rece. Cafeaua preparată astfel schimbă ușor gustul - va fi puțin mai dulce și aciditatea ei se va reduce. Se spune că este, de asemenea, mai blândă pentru stomac.

Pregătirea cold brew nu vă va costa aproape deloc efort, este nevoie doar de timp. Este mai bine să-l pregătiți cu o zi înainte în bucătărie. Și pentru excursie, îl veți lua răcit în termos, astfel încât să îl aveți mereu la îndemână.

  • Puneți cafeaua măcinată grosier într-un pahar și turnați apă rece peste ea, ideal în proporția de 8:1. Amestecați bine.
  • Lăsați să stea la temperatura camerei timp de 12-18 ore (sau peste noapte).
  • Apoi, strecurați cafeaua printr-o sită fină sau printr-un filtru de cafea.
  • Adăugați gheață sau puneți la răcit în frigider.

În ce să fierbem apa?

Pe aragaz

Pentru a încălzi apa, puteți folosi orice aragaz, fie pe gaz, benzină sau alcool. Un aragaz deja binecunoscut, care încălzește apa foarte rapid este Jetboil, care este disponibil în diverse dimensiuni, dar în principal este ușor, compact și ușor de transportat.

Sfat: Pentru unele modele Jetboil, este posibil să achiziționați un presor de cafea.

cafetieră moka pe grătar

Fierbeți apă pentru cafea în fierbător sau direct pe foc.

De asemenea, tot mai populare sunt aragazele pe lemne sau „dřívkáče”, care folosesc crengi și bețe. Acestea au o putere ceva mai mică și încălzirea apei durează mai mult, dar, pe de altă parte, nu trebuie să cari combustibilul cu tine – crenguțele le poți colecta la fața locului. Un foc deschis este, în plus, mai plăcut și din punct de vedere psihologic, ceea ce se potrivește perfect unei întâlniri la cafea.

Seturile universale pentru gătit în natură sunt absolut grozave și adesea includ nu doar vasele, ci și un aragaz. Avantajul este ambalajul compact care conține tot ce aveți nevoie pentru gătit și consum în aer liber. Cu un astfel de set, nu trebuie să vă faceți griji dacă vasul se va potrivi pe aragazul dvs., totul este compatibil.

Pe foc

Unii preferă lucrurile fierbinți și își fac un foc. În acest caz, puteți încălzi apa într-un vas, eșus sau, și mai bine, într-un ceainic de camping. Puteți încerca și o ceașcă specială din oțel inoxidabil potrivită pentru gătitul la foc – doar atenție la cănile din oțel inoxidabil cu mâner de plastic, acestea nu sunt potrivite pentru foc.

SFAT: A prinde un mâner din inox fierbinte nu este deloc plăcut. Așadar, luați-vă niște mănuși de protecție bune.

Ceainic de camping

Cana pentru camping este printre accesoriile excelente pentru gătitul în aer liber.

Și cana ar trebui să aibă stil

…Sau poate că nu trebuia. De fapt, nu contează din ce îți bei cafeaua. Dar, la fel cum ne bucurăm de cafeaua din porțelan într-o cafenea, o cană de exterior ar trebui să arate bine și mai ales să fie practică. Cine are Instagram să își procure o cană de tablă cu înscrisul „original” Adventure (nu avem nimic împotriva cănilor de tablă și deținem și noi câteva).

Există însă și alte opțiuni, de exemplu:

  • cană din inox, de preferință un tip potrivit și pentru gătit la foc,
  • cană pliabilă
  • kuksa: cana finlandeză tradițională din lemn este foarte practică și atractivă.
cana din lemn în pădure lângă foc

Cupa tradițională finlandeză kuksa este foarte practică. De asemenea, puteți folosi o cană din inox, o cană pliabilă, termo cană sau una din metal.

Ce să aduci?

Acest lucru este foarte relativ și depinde, desigur, de voi și de planurile voastre. De exemplu:

  • Aragaz sau Jetboil. Dar cine are poftă să gătească cu adevărat la foc, atunci… 
  • Lucruri pentru aprinderea focului – materiale potrivite pentru aprindere (de exemplu, coajă uscată, un pic de vată, aprinzător), amnar sau brichetă, eventual unelte pentru prelucrarea lemnului.
  • Oală sau fierbător pentru fierberea apei.
  • Mijloc de amestecare la alegere – de la o lingură de exterior până la o crenguță.
  • Perna pentru șezut, cafeaua în natură ar trebui să fie o experiență plăcută, nimeni nu dorește să plece de aici cu o amintire neplăcută…
  • Cana stilată și non-stilată.
  • Apă nu doar pentru cafea, ci și pentru a bea. Dacă faceți foc, atunci și pentru stingerea lui. Pentru acest lucru, vă va fi de mare ajutor un hydrovak.
  • Ceva pentru aromă dacă doriți, de exemplu, zahăr, lapte, condimente, un strop de whisky…
  • Ceva alături de cafea, de exemplu biscuiți.
  • Completați singuri: chitară, mâncare, prieteni, cămașă hipster, carte...

Cititorii sunt interesați și de

97% de produse în stoc
Garanție de returnare a banilor