Vremea din aprilie își face de cap cu noi. Uneori ne atrage afară în natură, alteori ne împinge într-o cafenea pentru o ceașcă caldă, aromată și energizantă de cafea. Dar de ce să nu le combinăm? Când afară nu pare potrivit pentru un grătar sau o friptură lungă, ce-ar fi să-ți faci cafeaua în timpul unei excursii în natură? Și nu orice fel de cafea, ci una cu adevărat bună? Cafeaua are cel mai bun gust afară...
... și nu ne referim doar la grădinile din fața birturilor, care deja încep să se trezească din nou la viață. Cafenele unice, unde îți pregătesc o cafea excelentă în mai multe moduri, sau prăjitorii mici, unde se procesează boabe de cafea de calitate din întreaga lume, la noi cresc ca ciupercile după ploaie. Și asta e bine. Dar există o cafenea pe care cu greu o poate depăși ceva. Și aceasta este natura. Plecați într-o excursie, alegeți un loc cu o priveliște fantastică și în câteva momente puteți savura o cafea minunată. Și vă vom sfătui cu plăcere cum să faceți asta.
Deci, cum vă place cel mai mult?
A face cafea la foc în natură este ceva cu totul diferit!
Pentru unii este un lucru evident, pentru alții, un dilema. În esență, depinde de cât de mari gurmanzi sunteți. Doriți să obțineți maximum de aromă din cafea? Atunci, alegeți fără greș boabele de cafea. Totuși, nu toată lumea are timp, spațiu sau dorința de a măcina cafeaua manual înainte de fiecare preparare. Vestea bună este că se poate găsi cu ușurință cafea măcinată destul de bună, pregătită pentru călătorii. Vom ajunge curând la acest subiect...
Așa cum am spus, avantajul cafelei boabe este că obțineți maximum de aromă din ea. Însă, mai întâi trebuie să o... Ce? Da, să o măcinați. Pentru unii este o activitate plăcută, aproape relaxantă, pentru alții, o corvoadă. Dar odată ce te obișnuiești cu rotirea constantă a manivelei râșniței, nu vei mai dori altfel. Sunetul boabelor care se sparg și aroma divină îți vor dezvolta rapid reflexul pavlovian.
Vei avea nevoie de un râșniță bună. Cel mai bine este să măcinăm cafeaua chiar înainte de preparare. Desigur, poți face acest lucru acasă și poți să împachetezi cafeaua măcinată într-o pungă pentru excursie, dar nu va fi la fel. Cafeaua măcinată își pierde rapid aroma. Nu îți face griji că vei fi un ciudat în pădure cu râșnița. Aproape toți facem asta...
Selectează gradul de măcinare în funcție de metoda de preparare (orientativ):
Uneori pur și simplu nu există spațiu pentru măcinarea cafelei. Nu trebuie să renunțați la cafeaua măcinată, dar este important să alegeți bine. De asemenea, să o depozitați corect – într-un loc uscat, răcoros și fără acces la aer.
Sfat: Probabil cea mai simplă cafea pentru exterior din lume este cea de la Grower's Cup. Pe lângă apa fierbinte, nu aveți nevoie de nimic altceva. Trebuie doar să modelați punga în forma dorită (pentru a sta în picioare), să deschideți partea de sus, să turnați apă fiartă, să închideți și să lăsați să se infuzeze înăuntru. După un timp, desfaceți capacul – și puteți turna direct două porții de cafea, care are un gust bun. Încercați diferite tipuri, cum ar fi Guatemala, Brazilia, Honduras sau Columbia. Și atenție, au și ceaiuri!
Există multe alternative outdoor simple și funcționale, datorită cărora puteți pregăti o cafea grozavă, oriunde v-ați afla. Lăsați-vă inspirați!
Pregătirea în french press este foarte simplă. Puneți, turnați, așteptați puțin, presați și beți. Totuși, pentru ca rezultatul să fie cât mai bun, este bine să faceți câțiva pași în plus.
Principiul filtrării constă în trecerea cafelei printr-un filtru, care este de obicei din hârtie.
În Rigad (anterior Rigad) vă putem oferi două alternative pentru cafeaua filtrată:
Veți folosi cu succes cafetiera Moka acasă în bucătărie și afară pe foc.
Pentru această metodă de preparare, pregătiți-vă de o ibric sau (provizoriu) o cană de inox potrivită pentru gătit pe foc.
Old brew aduce prospețime în zilele fierbinți de vară. Este vorba despre cafea macerată la rece. Cafeaua preparată astfel schimbă ușor gustul - va fi puțin mai dulce și aciditatea ei se va reduce. Se spune că este, de asemenea, mai blândă pentru stomac.
Pregătirea cold brew nu vă va costa aproape deloc efort, este nevoie doar de timp. Este mai bine să-l pregătiți cu o zi înainte în bucătărie. Și pentru excursie, îl veți lua răcit în termos, astfel încât să îl aveți mereu la îndemână.
Pentru a încălzi apa, puteți folosi orice aragaz, fie pe gaz, benzină sau alcool. Un aragaz deja binecunoscut, care încălzește apa foarte rapid este Jetboil, care este disponibil în diverse dimensiuni, dar în principal este ușor, compact și ușor de transportat.
Sfat: Pentru unele modele Jetboil, este posibil să achiziționați un presor de cafea.
Fierbeți apă pentru cafea în fierbător sau direct pe foc.
De asemenea, tot mai populare sunt aragazele pe lemne sau „dřívkáče”, care folosesc crengi și bețe. Acestea au o putere ceva mai mică și încălzirea apei durează mai mult, dar, pe de altă parte, nu trebuie să cari combustibilul cu tine – crenguțele le poți colecta la fața locului. Un foc deschis este, în plus, mai plăcut și din punct de vedere psihologic, ceea ce se potrivește perfect unei întâlniri la cafea.
Seturile universale pentru gătit în natură sunt absolut grozave și adesea includ nu doar vasele, ci și un aragaz. Avantajul este ambalajul compact care conține tot ce aveți nevoie pentru gătit și consum în aer liber. Cu un astfel de set, nu trebuie să vă faceți griji dacă vasul se va potrivi pe aragazul dvs., totul este compatibil.
Unii preferă lucrurile fierbinți și își fac un foc. În acest caz, puteți încălzi apa într-un vas, eșus sau, și mai bine, într-un ceainic de camping. Puteți încerca și o ceașcă specială din oțel inoxidabil potrivită pentru gătitul la foc – doar atenție la cănile din oțel inoxidabil cu mâner de plastic, acestea nu sunt potrivite pentru foc.
SFAT: A prinde un mâner din inox fierbinte nu este deloc plăcut. Așadar, luați-vă niște mănuși de protecție bune.
Cana pentru camping este printre accesoriile excelente pentru gătitul în aer liber.
…Sau poate că nu trebuia. De fapt, nu contează din ce îți bei cafeaua. Dar, la fel cum ne bucurăm de cafeaua din porțelan într-o cafenea, o cană de exterior ar trebui să arate bine și mai ales să fie practică. Cine are Instagram să își procure o cană de tablă cu înscrisul „original” Adventure (nu avem nimic împotriva cănilor de tablă și deținem și noi câteva).
Există însă și alte opțiuni, de exemplu:
Cupa tradițională finlandeză kuksa este foarte practică. De asemenea, puteți folosi o cană din inox, o cană pliabilă, termo cană sau una din metal.
Acest lucru este foarte relativ și depinde, desigur, de voi și de planurile voastre. De exemplu: