Cafeaua este o băutură (preparată și servită de obicei fierbinte), care se face din fructele măcinate și prăjite ale plantei de cafea. Acest termen se referă și la pudra care servește acestui scop. Cafeaua este caracteristică prin aroma sa puternică și culoarea închisă.
Cafeaua este o băutură (preparată și servită de obicei fierbinte), care se pregătește din fructele măcinate și prăjite ale plantei de cafea. Termenul desemnează și pudra care servește acestui scop. Cafeaua este caracterizată prin miros puternic și culoare închisă. Un aspect interesant despre ea este că, după petrol, este a doua cea mai vândută marfă din lume.
La fel ca și alte plante (ceai, guarana, ...) conține (pe lângă numeroase alte substanțe active) cel mai cunoscut alcaloid, cofeina, care este responsabilă de numeroasele efecte pozitive ale cafelei asupra corpului: în primul rând, accelerează pulsul și stimulează sistemul nervos central. În prezent, este cel mai accesibil și ieftin stimulant din lume și nu este ideal să fie consumat în exces.
Azi, de obicei, cafeaua modernă se prepară prin amestecul fructelor diferitelor tipuri de cafea (asemănător cu ce fac producătorii de trabucuri în Cuba cu tutunul), iar astăzi sunt cu siguranță cele mai răspândite Coffea robusta și Coffea arabica (în timp ce Coffea liberica și Coffea excelsa sunt mai rar întâlnite).
În regiunile noastre, se consumă practic exclusiv două tipuri de cafea: arabica (70% din producția mondială) și robusta.
Arabica este foarte populară deoarece are un conținut relativ mai mic de cofeină și, în al doilea rând, oferă o gamă mai largă de arome și nuanțe. De obicei, este cultivată la altitudini mai mari (aproximativ între 900-2800 m deasupra nivelului mării) pe soluri vulcanice sau în formă sălbatică (Pădurea Sălbatică sau cafeaua etiopiană Harar). Boabele de Arabica sunt mai mari, dar în timpul prăjirii necesită o temperatură destul de specifică.
Robusta, pe de altă parte, este o varietate mai puțin pretențioasă. La nivel mondial, are o cotă de piață de aproximativ 25%. Astăzi este produsă în principal în Indonezia, Columbia, Brazilia și Vietnam. În acest caz, boabele sunt mai mici, cafeaua este mai puternică (are aproape dublu cofeinei față de Arabica) și gustul este mai pământiu.