Ce luăm cu noi în călătorii influențează confortul nostru. Acest lucru este valabil mai ales atunci când ne pregătim pentru călătorii mai lungi, în care vom găti undeva în natură, dar și în camping. În astfel de condiții, ar merita să avem cu noi niște vase care să fie utile și la gătit. Da, se poate găti într-o conservă de compot, totuși nu oferă acel sentiment de lux pe care îl căutăm adesea și în natură. Nu ar trebui să subestimăm vechile bune vase sub forma eșusurilor. Le cunoaștem din vremuri vechi, dar s-au schimbat?
Pentru scopuri militare, demult au fost create vasele în care se putea găti, dar din care se putea mânca la fel de bine. Aceste vase erau numite eșusuri. Eșusul este practic un set de vase din trei piese, care inițial era fabricat din aluminiu. În aceasta era puțin o problemă. După cum bine știm, aluminiul este dăunător pentru organismul uman. Tehnologiile din acea vreme nu ofereau posibilități ca cele de astăzi, de aceea despre asta nu se vorbea prea mult. Setul din trei piese conținea întotdeauna un bol mare, în interiorul căruia se afla un bol mic, și totul era acoperit cu un capac care era asigurat cu o clemă pivotantă. Ce aveam în practică? Această invenție incredibilă oferea un vas mai mare pentru gătit - aceea clemă care asigura capacul eșusului este de fapt mânerul acestui vas. Datorită lui, îl putem transporta, chiar dacă este încins. Recipientul mai mic din interior este folosit pentru mâncat, dar poate fi folosit și pentru prepararea mâncării. Capac este de fapt o farfurie. Ingenios, nu-i așa? Dar ce facem cu aluminiul?
Dăunătorul aluminiu a fost un motiv mare de îngrijorare pentru oameni în ultima vreme. Tehnologiile de astăzi permit mult mai mult decât cele vechi. Materialele de astăzi sunt așadar nepericuloase și, mai mult decât atât, sunt mult mai bune. Găsim oțel inoxidabil. Acest material este excelent pentru utilizări similare. Este solid, dur și necoroziv. Putem găti în el fără frica pentru sănătatea noastră. Oțelul este în general tratat cu suprafețe pentru a-i îmbunătăți proprietățile. Se folosește cromare, zincare sau aplicarea ușoară de teflon. Deci aluminiul nu mai este folosit? Datorită proprietăților sale bune, care includ greutatea redusă și rezistența bună, nu a dispărut complet. Întâlnim așa-numitul aluminiu inofensiv, care este tratat pentru a nu dăuna organismului. La fel ca oțelul, și aluminiul folosește tratamente de suprafață. Cel mai frecvent întâlnit este anodizarea. Materialul este astfel mai dur și mai rezistent. La fel, putem întâlni și plasticul, care astăzi este foarte popular. Plastic? Dar în acesta nu se poate găti, nu-i așa?
Vasele din plastic sunt, de fapt, doar vase. Este vorba despre tacâmuri în sensul de farfurie, bol, cutie și așa mai departe. În acest sens, plasticul este foarte practic. Este ușor, dar în același timp durabil. Ultimul lucru pe care ni-l dorim este să mai cărăm și alte piese de vase pentru a mânca confortabil. Așadar, este suficient să cumpărăm un set de vase din plastic care se pot asambla pentru a economisi spațiu. La alegerea unor astfel de vase, trebuie să fim atenți la prezența Bisfenolului A. Acest aditiv utilizat la fabricarea plasticului este foarte dăunător pentru organismul nostru. Este asociat cu multe probleme de sănătate.
Pe magazinul nostru online găsiți toate tipurile posibile de vase, oale, oale sub presiune și alte echipamente pe care le putem folosi la gătit în condiții improvizate. Singura decizie ar trebui să fie în privința materialului. Eșusurile din oțel sunt totuși mai grele decât cele din aluminiu. Prin urmare, atunci când trebuie să ținem cont de fiecare gram în expediții, este mai bine să alegem varianta mai ușoară. Dar, din nou, este la latitudinea noastră.