Gătitul este o pasiune, o obligație, un meșteșug sau o activitate întâmplătoare. Dar unde se încadrează gătitul în natură? Pentru fiecare înseamnă ceva diferit, unii preferă să gătească la foc deschis, alții își aleg unelte speciale. Există numeroase metode și posibilități, dar ce se întâmplă când aceste opțiuni nu mai sunt disponibile? În aceste momente, este bine să ai la tine un arzător. Nu doar pentru mâncare, ci mai ales pentru a purifica apa, care este extrem de importantă. Arzătorul este un dispozitiv practic care, prin arderea combustibilului, oferă energie termică pentru prepararea alimentelor sau a apei. Un arzător pentru turiști trebuie să fie mic și compact, pentru a fi ușor de transportat. Pentru cei dintre noi care nu doresc să depindă de natură, această secțiune este perfectă.
Există multe arzătoare. Ar trebui să le clasificăm în principal în funcție de tipul de combustibil utilizat. În acest sens, avem arzătoare pentru alcool lichid, alcool solid și gaz. Arzătoarele cu alcool sunt mai mult pentru gătitul ocazional sau sunt destinate supraviețuirii. Dacă combustibilul este alcool lichid, este mai mult un gest de recesiune. Ideea de a transporta suficient alcool lichid pentru a găti în mod fiabil este destul de de neimaginat. În contrast, avem arzătoare pentru alcool solid. Această formă de combustibil este foarte avantajoasă, poate fi utilizată atât pentru gătit, cât și pentru aprinderea focului. Deși nu oferă suficientă căldură pentru a găti o masă cu trei feluri, asigură suficientă căldură pentru a fierbe apă de urgență etc. Un mare avantaj este compactitatea și celelalte proprietăți ale combustibilului. Ultimele sunt arzătoarele pentru gaz. Acestea sunt probabil cea mai bună opțiune dacă dorim cu adevărat să plecăm într-o excursie de câteva zile și să gătim în timpul acesteia. Fără informații detaliate, nu ar trebui să cumpărăm, așa că le vom oferi aici.
Arzătoarele cu alcool sunt probabil unele dintre cele mai vechi. În timp ce cineva ar putea să-și ascundă fața în palme la gândul risipei de alcool bun, noi ceilalți doar zâmbim. Acest alcool, dacă vorbim despre forma sa lichidă, este tehnic, deci este ieftin și acceptabil ca și combustibil. Arzătoarele de acest tip sunt echipate cu un rezervor, care se umple cu alcool și o parte superioară rabatabilă pentru a plasa oale și căni. Este echipat cu un capac pentru stingerea arzătorului. E suficient să torni alcool, să aprinzi și poți găti imediat. Ca a doua variantă, sunt arzătoarele pentru alcool solid. Arată ca niște cutiuțe mici. Capacul se desface în două părți, care servesc drept picioare și, în același timp, spațiu pentru așezarea vaselor. În mijlocul castronului rezultat se plasează bucăți de alcool solid. Ca opțiuni de rezervă, aceste arzătoare sunt bune. Sunt compacte, ușoare și în cazul alcoolului solid, combustibilul nu reprezintă niciun pericol. Dimpotrivă, îl putem folosi pentru a aprinde focul în vatră și așa mai departe. Nu prea reușim asta cu gazul dintr-un arzător.
Cea mai modernă și în același timp cea mai utilizată metodă de gătit în sălbăticie sunt fără îndoială arzătoarele pe gaz. O parte indispensabilă a acestora este butelia de gaz și arzătorul cu o extensie pentru plasarea vaselor. Butelie? Serios? Nu trebuie să ne fie frică. Este vorba despre un recipient mic, bine proiectat pentru a rezista chiar și la căderi mai dure. Avem două tipuri de astfel de arzătoare, fie înșurubăm arzătorul direct pe recipientul de gaz, fie îi conectăm un furtun care duce la arzător. Este greu de spus care metodă este mai bună, este mai mult o alegere personală. Dar trebuie să menționăm că versiunea cu furtun este mai prietenoasă pentru gătit și poate fi conectată la o butelie mai mare. Acest lucru ne oferă suficiente informații pentru o eventuală alegere. Pe arzător există un ventil care poate fi reglat. Funcționează practic ca la bucătăria de acasă. Trebuie menționat că pe acestea se gătește aproape la fel de bine.