Menținerea unei băuturi la temperatura potrivită poate fi o provocare, mai ales când ne aflăm afară în condiții meteorologice care nu sunt tocmai ideale. Bucurarea de o cafea sau un ceai cald sau, pe de altă parte, de o apă rece și proaspătă ne poate ajuta cu un termos. Trebuie doar să alegem unul.
Când ne pregătim o băutură caldă afară – fie cafea sau ceai – scopul nostru este, de obicei, ca această băutură să rămână caldă cât mai mult timp. Să faci ceai la foc și să-l torni într-o cană sigur sună romantic, dar când ceaiul ar trebui să ne încălzească și în schimb, din cauza vremii reci, se răcește în zece minute, romanticismul dispare.
Să ai în timpul iernii o băutură caldă cu tine nu trebuie să fie doar o chestiune de confort, ci și de sănătate. În acest sens, ne pot ajuta așa-numitele căni termo, care devin tot mai frecvent echipamente standard pentru aventurieri nu numai la noi, ci și în lume. Cum funcționează o astfel de cană termo și cum ar trebui să alegem?
Cană termo sau cana thermo poate fi comparată cu termosul clasic, deoarece principiul de funcționare al ambelor echipamente este foarte similar. Scopul principal al cănii termo și al termosului este de a menține conținutul izolat de mediul exterior. Pur și simplu, atunci când conținutul cănii termo (termosului) este rece, vrem să rămână rece. Și invers, când este cald, vrem să rămână (cât mai mult timp) cald.
O cană termo pentru cafea sau ceai este formată din două straturi, între care se află un spațiu vidat, prin care nu se transferă căldura. Astfel, nu se echilibrează diferența de temperatură între interior și exterior. Băutura, desigur, va răci până la un anumit punct (sau își va schimba temperatura), mai ales din cauza capacului, care adesea nu este vidat, și a deschiderii din capac prin care bem. Totuși, răcirea nu va fi nici pe departe la fel de rapidă ca atunci când fierbem băutura într-o cană obișnuită.
Diferite companii producătoare, la modele diferite de căni termo, abordează soluția de băut în moduri variate. Unele cani termo sunt deschise, adică fără capac, ceea ce facilitează băutul din ele, dar accelerează și schimbul de căldură între băutură și mediul exterior. Totuși, acest schimb de căldură nu va fi la fel de rapid ca în cazul canilor clasice din porțelan sau metal.
Apoi, avem cana termo în varianta închisă. Sunt disponibile mai multe tipuri de capace, inclusiv capac cu filet sau dopuri care se introduc în recipient. Pentru aceste scopuri, capacul trebuie să fie prevăzut cu o garnitură pentru a izola cât mai bine și pentru a nu deveni punctul slab al întregului sistem termoizolant.
Consumul din căni termo are loc printr-o deschidere de băut, care trebuie să fie (din motive de izolație corectă) închisă. Mecanismul de închidere poate fi glisant, rotativ sau cu închidere rabatabilă. Acest lucru depinde de fiecare producător (și de gustul fiecărui cumpărător).
Materialul de încredere din care cana termo pentru cafea este cel mai frecvent fabricată este oțel inoxidabil. Acesta este foarte rezistent și, în același timp, rezistent la coroziune, așa cum indică de altfel și numele său. Băutul din cani fabricate din oțel inoxidabil, de asemenea, nu dăunează sănătății noastre, indiferent dacă turnăm în interior o băutură caldă sau rece. Un alt avantaj îl constituie ușurința cu care oțelul inoxidabil poate fi întreținut. Deschiderea de băut și mecanismul său de deschidere sunt de obicei fabricate din plastic. Acest lucru, deoarece plasticul, comparativ cu metalul, nu conduce căldura atât de repede, reducând astfel șansa de a ne arde în timpul băutului.
Cană thermo se alege conform preferințelor personale. De exemplu, dacă avem nevoie de un model pentru mașină, acesta ar trebui să fie ușor de ținut și de deschis cu o singură mână, eventual cu ajutorul gurii. Acest lucru este extrem de important în timp ce conducem. Dacă alegem un model pentru natură, acesta ar trebui să fie mai durabil și ușor de întreținut.
Pentru birou, putem alege un model mai clasic și mai mare, deoarece avem suficient timp pentru a manipula cana. Când vine vorba de dimensiune, din nou cerințele noastre sunt primordiale. Pentru un espresso mic, o cană de 200ml este suficientă, dar pentru ceai recomandăm un volum de cel puțin jumătate de litru (sau un litru). În alegere, sunt importante ergonomia și materialul. O cană de plastic nu ne va oferi niciodată același confort ca una din oțel inoxidabil.