Agățare și deschidere – așa de ușor poate fi. Deschizătorul este un dispozitiv practic care ne ajută să scoatem dopul de pe gura sticlei. Totuși, nu există doar un singur tip de deschizător, care sunt diferențele între ele?
Sticlele sunt închise în mai multe moduri posibile. Fie putem avea o sticlă cu capac filetat, dop sau așa-numitul capac de siguranță. Capac de siguranță este un capac metalic, care etanșează ermetic conținutul sticlei. Deschiderea acestuia însă nu este atât de simplă cum ar putea părea la prima vedere. Capacul de siguranță este presat astfel încât să nu poată fi îndepărtat cu ușurință. Cum facem asta? Aceeași problemă apare și la conserve, la care pur și simplu nu putem ajunge fără un instrument adecvat. Care este acel instrument?
Așa cum am observat cu toții, vorbim despre deschizător. Da, putem ajunge în conservă cu ajutorul unui cuțit, dar îl putem tocit sau chiar rupe. De aceea este mai bine să avem la îndemână deschizătorul menționat. Ele pot fi fie manuale, fie, de exemplu, încorporate în cuțite multifuncționale sau seturi de tacâmuri. Există o diferență mare între un deschizător pentru conserve și unul pentru sticle. Conservele necesită o margine ascuțită care să poată tăia peretele de tablă. Pentru sticle, principiul pârghiei este suficient.
Ambele tipuri sunt foarte simple și mai ales ieftine. De aceea nu există niciun motiv pentru care nu am putea avea ambele în setul nostru de supraviețuire sau în seturile de masă.