Carnea stricată nu este doar un accident neplăcut în bucătărie – poate cauza complicații grave de sănătate și poate fi periculoasă pentru tine și familia ta. Cum să recunoști în siguranță o astfel de carne? Și ce să faci dacă deja o ai în frigider? Acest articol îți va oferi sfaturi despre cum să distingi carnea sănătoasă de cea nepotrivită, cum să depozitezi corect carnea și ce să faci cu ea când este deja prea târziu. Astfel, vei evita multe neplăceri – fie că e vorba de probleme digestive sau de risipă de alimente.
Cum să recunoști carnea de vită stricată? De obicei, o recunoști din prima privire. Cu siguranță nu cumpara și nu consuma carne de vită dacă are următoarele caracteristici:
Carnea de vită sănătoasă și consumabilă are o culoare roșie. Marginile uscate nu sunt o problemă – din cauza lor nu trebuie să vă așteptați la probleme de sănătate. O culoare pală a cărnii indică faptul că acest bucat de vită a stat pe tejghea de ceva timp. Cât timp anume depinde de mai mulți factori și de condițiile în care este depozitată carnea.
Carnea de vită sănătoasă și comestibilă este de culoare roșie.
Există anumite indicii care ne pot sugera cum să recunoaștem carnea de porc alterată. Fie că alegeți carnea de la măcelar sau o scoateți deja din frigider, verificați următoarele semne de avertizare:
Culoarea corectă a cărnii de porc este roz intens. Dacă bucata dvs. de carne are o altă culoare decât roz, fiți atenți.
Cum să recunoașteți carnea de pui stricată, aceasta este, spre deosebire de cazurile menționate mai sus, o întrebare doar pentru ochiul cu adevărat antrenat. Cel puțin până când carnea începe să miroasă urât. Aveți nevoie doar de puțin exercițiu și puteți verifica următoarele caracteristici ale cărnii de pui (păsări de curte):
Carnea de pui proaspătă se recunoaște după culoare. Carnea are o culoare deschisă, care este ușor roz. Orice altă culoare a cărnii de pui ar trebui să vă trezească neîncrederea naturală.
Carnea pe care intenționați să o folosiți ar trebui să fie întotdeauna gătită termic.
Poate mirosi acru, ca ouăle stricate, sulf sau amoniac. Când miroși carne de pui stricată, probabil ți se va face rău. Chiar și puiul proaspăt poate avea un ușor miros, dar de obicei este vorba despre mirosul de sânge. Acesta poate fi îndepărtat ușor sub apă curgătoare. Dacă mirosul cărnii nu dispare, atunci cel mai adesea nu mai poate fi salvată și este mai bine să fie aruncată.
Când cumpărați carne tocată (de obicei în ambalaj vidat), verificați întotdeauna mai întâi data de expirare. Puneți carnea în coș doar după ce ați decis cum și când o veți folosi. De asemenea, puteți recunoaște carnea tocată stricată după anumite semnale de avertizare. Acestea sunt:
Atenție, verificați culoarea cărnii în întregul volum al ambalajului vidat. Negustori necinstiți pot înșela, amestecând carne tocată proaspătă cu una ceva mai veche.
Carnea proaspătă pe care nu o consumați înainte de data expirării, păstrați-o întotdeauna în congelator.
Se spune printre oameni că este suficient să prepari termic carnea, să o speli în oțet sau să o sărezi pentru a fi în regulă. Dar aceasta nu este adevărat. Dacă o dată carnea s-a stricat, este stricată definitiv și nimic nu o va salva. Nu riscați sănătatea și nu credeți în aceste mituri. Tăierea părții stricate nu va rezolva problema – bacteriile s-ar putea să se fi răspândit în toată carnea.
E. coli – probleme digestive grave
Una dintre cele mai frecvente bacterii din carnea stricată este Escherichia coli (E. coli). Această bacterie provoacă probleme digestive grave, cum ar fi diaree severă, vărsături și letargie. Intoxicația alimentară poate fi însoțită de asemenea de febră, transpirație excesivă sau deshidratare.
Salmonella – salmoneloză periculoasă
Printre cele mai comune probleme de sănătate se numără salmoneloza, cauzată de bacteriile din genul Salmonella. Aceste bacterii se găsesc, în afară de carnea stricată, și în ouă, maioneze sau creme. Simptomele sunt similare cu cele cauzate de E. coli: diaree, vărsături și deshidratare. În cazuri extreme, salmoneloza poate provoca acidoză sau chiar moarte.
Alte infecții mai rare
În afară de E. coli și salmoneloză, pot apărea și alte infecții care nu ar trebui subestimate. Printre acestea se numără, de exemplu, botulismul cauzat de bacteria Clostridium botulinum, care produce botulotoxina periculoasă.
Puteți preveni stricarea cărnii încă din momentul achiziției. Alegeți carne de la vânzători de încredere, fie că este vorba despre comercianți mici, furnizori sau supermarketuri. Este important să vă gândiți la cantitate atunci când alegeți. Cumpărați doar atât cât consumați cu adevărat, pentru a evita stricarea inutilă a cărnii.
Modul corect de depozitare
Carnea proaspătă pe care nu o consumați înainte de data de expirare, păstrați-o întotdeauna în congelator. Carnea pe care plănuiți să o consumați în următoarele zile, împărțiți-o în porții și păstrați-o în frigider. Respectați perioada recomandată pentru depozitare – de exemplu, carnea de pasăre nu ar trebui să fie în frigider mai mult de 48 de ore.
Pregătire sigură
Carnea pe care intenționați să o folosiți ar trebui să fie întotdeauna preparată termic. Asigurați-vă că este suficient de fiartă, coaptă sau prăjită – o bucată de carne nepregătită suficient poate fi o sursă de bacterii periculoase. Nu depășiți niciodată data de expirare sau perioada de depozitare menționată pe ambalaj.
Evitați risipa
Reducerea riscului de deteriorare a cărnii și limitarea risipei merg mână în mână. Dacă știți că nu veți reuși să consumați carnea proaspătă la timp, oferiți-o vecinilor sau animalelor de companie. Totuși, fiți atenți la carnea de pasăre gătită – oasele acesteia pot fi periculoase pentru animale.
Odată ce carnea este stricată, nu mai poate fi consumată. Ce să faci cu ea? Bunicile noastre îngropau carnea stricată în grădină, deși rareori li se întâmpla să li se strice mâncarea. În plus, cu această metodă există riscul să nu o îngropi corect și astfel să apară șobolani pe proprietate. Și pe lângă asta, nu toată lumea are norocul să aibă o grădină.
Așadar, o altă opțiune este să arunci carnea stricată la deșeurile bio. Dar asta are un alt impediment. Nu fiecare localitate colectează deșeuri bio și, mai mult, de multe ori aruncarea produselor de origine animală la deșeuri bio este interzisă de firma de procesare. Nici vouă nu v-ar plăcea să găsiți oase de pui în compostul industrial cumpărat.
De aceea, cea mai bună soluție (deși încă nu ideală) este să sigilezi carnea stricată într-o pungă și să o arunci la containerul de gunoi menajer. Nu în coșul de gunoi. De ce? Pentru că, până a doua zi, ai simți un miros puternic. Chiar și în containerul de gunoi este indicat să acoperi carnea aruncată cu cenușă sau chiar cu nisip pentru pisici pentru a preveni răspândirea mirosului. Motivul este din nou prezența șobolanilor sau altor rozătoare care s-ar putea înmulți în apropiere (ceea ce ar putea duce la alte infecții).
La majoritatea cărnii proaspete pe care o achiziționați de la măcelărie, veți găsi inscripția „consumați în 24 de ore”, pe care ar trebui să o respectați în interesul dumneavoastră.
Cât timp rezistă carnea în frigider?
La majoritatea cărnii proaspete pe care o cumpărați de la măcelărie, vei găsi inscripția „a se consuma în termen de 24 de ore”, ceea ce ar trebui să respectați în propriul interes. În cazul cărnii de pasăre, care se strică cel mai repede, ar trebui să fie cu adevărat cel târziu în 48 de ore, carnea roșie (de vită sau porc) rezistă 3 până la 5 zile și, în final, la carnea tocată ambalată în vid, verificați întotdeauna data de expirare indicată.
Cum să scapi de mirosul de la carnea de pui?
Mai sus am menționat că carnea de pui poate avea un miros neplăcut, chiar dacă nu este stricată. Poți elimina mirosul neplăcut al cărnii de pui bune clătind-o sub apă curgătoare. Acest proces nu va ajuta carnea stricată.
Pot să mănânc carne de pui cu o zi după expirare?
Ori de câte ori nu sunteți siguri, este mai bine să nu consumați carnea. Dacă, prin urmare, carnea prezintă cele mai mici semne de alterare, este mai bine să o aruncați. Este important să aveți grijă în primul rând de sănătatea voastră, reducerea risipei și economisirea banilor sunt aspecte secundare.
Ce înseamnă carnea de pui gălbui?
Culoarea gălbuie a cărnii de pui nu înseamnă întotdeauna că este stricată. Poate fi cauzată de stratul de grăsime, eventual de o depozitare mai îndelungată (dar nu prea lungă), precum și de hrana cu care a fost alimentat animalul în timpul vieții sale (de exemplu, carotenoide sau porumb). Dacă carnea este simultan alunecoasă sau miroase urât, atunci aruncați-o indiferent de culoare. Dacă cumpărați carne de la un furnizor neverificat, schimbarea culorii cărnii poate fi cauzată și de aditivii chimici.
Ce înseamnă carne de pui roz?
Culoarea roz a cărnii de pui poate însemna că este crudă sau insuficient gătită, dar nu este neapărat singurul factor. O gătire suficientă poate fi recunoscută dacă imediat după fierbere sau coacere carnea are o temperatură de cel puțin 75°C în cel mai gros punct (puteți verifica cu un termometru de bucătărie).
Culoarea roz a cărnii de pui poate indica următoarele:
Ce se întâmplă dacă carnea este acră?
Dacă carnea miroase urât și are un gust nenatural de acru, aruncați-o. În caz contrar, aciditatea cărnii poate fi cauzată și de alți factori, cum ar fi unele metode de pregătire sau marinare. Un alt motiv poate fi depozitarea necorespunzătoare, care duce, de exemplu, la preluarea mirosului altui aliment din frigider. La unele tipuri de carne, de exemplu la cea afumată, aciditatea poate fi cauzată de fermentația controlată și nu trebuie neapărat să fie un lucru rău. Totuși, dacă carnea nu a fost destinată fermentației, este un semnal de avertizare că ceva nu este în regulă.
Ce se întâmplă dacă mănânc carne stricată?
Carnea stricată nu este alimentul nostru natural, așa că organismul va încerca mai întâi să o elimine prin greață, vărsături și diaree. Toate acestea sunt manifestări ale intoxicației alimentare. Dacă bacteriile menționate anterior ajung în corp, acesta poate lupta împotriva lor cu febră. Puteți simți o slăbiciune generală și oboseală, precum și deshidratare (mai ales în caz de vărsături și diaree prelungite). În astfel de cazuri, solicitați imediat ajutor medical. Și, desigur, beți multe lichide.
Sănătatea este cea mai importantă. Atunci când lucrați cu carne, asigurați-vă întotdeauna de siguranță – corpul dumneavoastră vă va mulțumi. Și dacă nu sunteți siguri, mai bine aruncați carnea decât să riscați complicații de sănătate.