Cuvântul jerky provine din quechua ch'arki și este pur și simplu carne uscată și sărată. Transcrierea engleză a acestui cuvânt s-a răspândit și la noi în ultimii ani, la fel ca și mâncarea pe care o denumește. Este, de fapt, o sursă excelentă de proteine nu doar pentru călătorii.
Jerky sau carnea uscată este pur și simplu un produs format aproape exclusiv din carne slabă uscată, care a fost degresată, tăiată în fâșii și apoi uscată. Datorită acestui proces, nu se alterează ușor. Un alt avantaj care prelungește durata de viață a jerky-ului și permite transportul său la temperaturi ridicate este sărarea riguroasă. Sarea, care este de obicei singurul ingredient adăugat, previne multiplicarea microorganismelor în carne.
Pe lângă aceasta, carnea uscată poate fi marinată cu alte condimente sau amestecuri din diferite tipuri, care dau produsului final o altă aromă. Poate fi vorba despre chilli, jerky-ul picant este în vogă astăzi. Jerky-ul de la unii producători poate fi chiar măcinat — nu este un defect, ci o caracteristică. Se adaugă condimente în carnea măcinată, se presează și se creează fâșii.
Carnea uscată rezistă luni întregi, fără a fi necesară congelarea sau păstrarea într-un mediu special. Un alt beneficiu este că este disponibilă oricând și oriunde, fără nicio pregătire, astfel încât o puteți împacheta în rucsac și consuma pe drum în natură, pentru a obține rapid o doză de energie.
Pentru producerea jerky-ului se folosește de obicei carne de la animale domestice, adică vită și porc, dar uneori producătorii experimentează și aduc pe piață specialități precum jerky de pește, cangur sau crocodil. Orice carne care poate fi uscată este potrivită pentru producerea jerky-ului.
De obicei, carnea uscată conține aproximativ 10-15% proteine, dar nu sunt excepții conținuturi de proteine de câteva ori mai mari. În caz extrem — dacă ați trăi câteva zile până la săptămâni doar cu carne uscată — aceasta ar putea provoca așa-numita intoxicație cu proteine. Deși jerky-ul este o sursă rapidă și eficientă de energie, chiar și în călătorii este important să ne gândim la o dietă echilibrată și variată.
Practic, fiecare tip de jerky conține sare, ceea ce înseamnă un conținut crescut de sodiu. În 30 g de carne uscată se găsesc aproximativ 600 mg de sodiu, ceea ce reprezintă aproximativ 30% din doza zilnică recomandată pentru un adult, care nu ar trebui să fie depășită. Omul modern are deja un exces de sare, respectiv sodiu, din alte alimente consumate pe parcursul zilei. Supe, tocănițe, dulciuri, prăjituri, torturi... toate acestea conțin astăzi sare pentru a face produsul mai gustos pentru oameni. Excesul de sare însă crește tensiunea arterială și are alte efecte negative asupra organismului uman. La fel ca în cazul oricăror altor lucruri, excesul de jerky poate fi dăunător.