Vremea din aprilie se joacă cu noi. Uneori ne îmbie să ieșim în natură, alteori ne îndeamnă să intrăm într-o cafenea pentru o ceașcă de cafea caldă, aromată și revigorantă. Dar de ce să nu le combinăm? Când afară nu pare să fie vreme de un grătar lung, ce-ar fi să pregătim cafea în timpul unei excursii în natură? Și nu orice cafea, ci una cu adevărat bună? Cafeaua are cel mai bun gust afară…
… și nu ne referim doar la grădinile din fața restaurantelor, care deja încep să prindă din nou viață. Cafenelele cu caracter, unde vă pregătesc o cafea grozavă în mai multe moduri, sau micile prăjitorii unde se procesează boabe de cafea de calitate din întreaga lume, la noi cresc ca ciupercile după ploaie. Și asta e doar un lucru bun. Dar există o cafenea pe care nu o poate întrece nimic altceva. Și aceasta este natura. Plecați într-o excursie, alegeți un loc cu o priveliște fantastică și în scurt timp puteți savura o cafea excelentă. Și noi vă oferim cu plăcere sfaturi despre cum să faceți asta.
Deci, cum vă place cel mai mult?
Să faci cafea pe foc în natură, asta e ceva complet diferit!
Pentru unii, un lucru clar, pentru alții, un dilema. În esență, depinde de cât de mult sunteți gurmanzi. Vreți să obțineți maximum de aromă din cafea? Atunci alegeți fără ezitare cafeaua boabe. Totuși, nu toată lumea are timp, spațiu sau dispoziția să macine cafeaua manual înainte de fiecare preparare. Vestea bună este că o cafea măcinată destul de decentă, pregătită pentru călătorii, poate fi găsită cu ușurință. Vom ajunge la acest aspect în curând…
Așa cum am spus, avantajul cafelei boabe este că obțineți maximum de savoare din ea. Dar mai întâi trebuie să o…? Da, să o măcinați. Pentru unii, aceasta este o activitate plăcută, aproape relaxantă, pentru alții este o corvoadă. Odată ce vă obișnuiți cu rotirea regulată a manivelei râșniței, nu veți mai dori altfel. Sunetul boabelor care pocnesc și mirosul divin vor dezvolta în curând un reflex pavlovian.
Prin urmare, veți avea nevoie de un râșniță bună. Este cel mai bine să măcinați cafeaua chiar înainte de preparare. Desigur, puteți face acest lucru acasă și să împachetați cafeaua măcinată în pungă pentru excursie, dar nu va fi la fel. Cafeaua măcinată își pierde repede din aromă. Nu vă faceți griji că veți părea ciudat cu râșnița în pădure. Aproape toți facem asta...
Gradul de măcinare alegeți-l în funcție de metoda de preparare (orientativ):
Uneori pur și simplu nu este loc pentru măcinarea cafelei. Nu trebuie să renunțați la cafeaua măcinată, dar este important să alegeți bine. Și, de asemenea, să o depozitați corect – într-un loc uscat, răcoros și fără acces la aer.
SFAT: Probabil cea mai simplă cafea pentru exterior din lume este cea de la Grower's Cup. În afară de apă fierbinte, nu ai nevoie de nimic altceva. Trebuie doar să modelezi pachetul în forma dorită (pentru a sta vertical), să-l deschizi de sus, să torni apă clocotită, să-l închizi și să lași cafeaua să se infuzeze în interior. După câteva minute, desfaci capacul și poți turna direct două porții de cafea, care în plus are un gust bun. Încercați diferite sortimente, cum ar fi Guatemala, Brazilia, Honduras sau Columbia. Și atenție, au și ceaiuri!
Există multe alternative simple și funcționale de outdoor, datorită cărora puteți prepara o cafea grozavă, indiferent unde vă aflați. Lăsați-vă inspirați!
Prepararea în french press este foarte simplă. Puneți, turnați apă, așteptați puțin, presați și beți. Totuși, pentru ca rezultatul să fie cel mai bun, este bine să faceți câțiva pași în plus.
Principiul filtrării constă în turnarea cafelei printr-un filtru, care de obicei este de hârtie.
La Rigad (anterior Rigad) vă putem oferi două alternative pentru cafeaua filtrată:
Veți folosi cu succes cafetiera Moka acasă în bucătărie și afară la foc.
Pentru această metodă de preparare, pregătiți un ibric sau (provizoriu) o cană din oțel inoxidabil potrivită pentru gătit la foc deschis.
old brew aduce prospețime în zilele toride de vară. Este vorba despre o cafea macerată la rece. Cafeaua preparată astfel își schimbă ușor gustul – va fi puțin mai dulce și aciditatea sa va scădea. Se spune că este de asemenea mai blândă pentru stomac.
Prepararea cold brew nu vă va costa aproape niciun efort, doar timp. Va fi mai bine dacă îl pregătiți cu o zi înainte în bucătărie. Iar pentru excursie, doar îl puneți rece în termos, pentru a-l avea mereu la îndemână.
Pentru a încălzi apa, puteți folosi orice arzător, fie că este pe gaz, benzină sau alcool. Arzătorul Jetboil, astăzi deja bine cunoscut, încălzește apa foarte rapid și este disponibil în diverse dimensiuni, dar mai ales este ușor, compact și portabil.
Sfat: Pentru unele modele Jetboil, este posibil să achiziționați un presor de cafea.
Fierbeți apa pentru cafea într-un fierbător sau direct pe foc.
De asemenea, devin din ce în ce mai populare aragazurile pe lemne, cunoscute sub numele de „dřívkáče“, care consumă crenguțe și bețe. Acestea au o eficiență ușor mai scăzută și încălzirea apei durează mai mult, însă, pe de altă parte, nu trebuie să transportați combustibil cu dumneavoastră – crenguțele pot fi colectate la fața locului. Flacăra deschisă este mai plăcută și din punct de vedere psihologic – și se potrivește perfect pentru o întâlnire la cafea.
Sunt absolut grozave seturile universale de gătit în natură, care, pe lângă vase, conțin adesea și un aragaz. Avantajul este ambalajul compact care include tot ce aveți nevoie pentru gătit și consum în exterior. Cu un astfel de set, nu trebuie să vă faceți griji dacă vasul respectiv va fi compatibil cu aragazul dvs., totul este compatibil.
Cineva preferă lucrurile fierbinți și face focul. În acest caz, puteți încălzi apa într-un vas sau cazan, sau chiar mai bine, într-un ceainic de camping. Puteți încerca, de asemenea, o cană specială din oțel inoxidabil, potrivită pentru gătitul pe foc – doar atenție la cănile din oțel inoxidabil cu mâner din plastic, acestea nu sunt potrivite pentru foc.
SUGESTIE: Să apuci un mâner de oțel inoxidabil fierbinte nu este o plăcere. Așadar, împachetează niște mănuși de protecție bune.
Ceainicul de camping este printre accesoriile excelente pentru gătitul în aer liber.
...Sau poate că nu era necesar. În esență, nu contează din ce vă beți cafeaua. Dar la fel cum la cafenea sorbim elegant din porțelan, și cana de outdoor ar trebui să arate cumva și, mai ales, să fie practică. Cei care au Instagram, să-și achiziționeze o cană de tablă de exemplu cu inscripția „originală” Adventure (bineînțeles, nu avem nimic împotriva cănilor de tablă și noi înșine deținem câteva).
Există, totuși, și alte posibilități, de exemplu:
Ceașca tradițională finlandeză kuksa este foarte practică. Dar puteți folosi și o cană din oțel inoxidabil sau pliabilă, cană termică sau cană de metal.
Acest lucru este foarte relativ și depinde, desigur, de dumneavoastră și de planurile dumneavoastră. De exemplu: