Pe uneltele de tăiere putem găsi mai multe tipuri de tăișuri, adică șlefuiri.
Cel mai frecvent tip de tăiș, este cel mai versatil, îl găsim pe majoritatea cuțitelor. Avantajul este ascuțirea manuală ușoară (poate fi efectuată și cu seturi care mențin unghiul de tăiș).
Este un tăiș similar celui plat, dar unghiul este mai obtuz, prin urmare este mai puțin susceptibil la deteriorare în urma loviturilor, capacitatea de tăiere este mai slabă.
Un tăiș de foarte bună calitate și rezistent, dar din păcate dificil de realizat în condiții amatoricești.
Tip de tăiș utilizat pe brici. Capacitatea de tăiere excelentă, însă tăișul se tocește rapid și este vulnerabil la deteriorare.
Dintre cele mai puțin utilizate, menționăm și șlefuirea daltă, folosită la dalte și cuțite speciale, sau șlefuirea cu con dublu cu o rezistență ridicată la impact, utilizată la daltițe.