Doriți ca mâncarea pregătită pentru drum să rămână caldă chiar și câteva ore, de exemplu de la micul dejun până la prânz? Cu un termos pentru mâncare, aceasta nu va fi nicio problemă. Este important doar să alegeți pe cel potrivit, care să corespundă cel mai bine nevoilor dumneavoastră.

Termosul pentru mâncare sau, de asemenea, termosul pentru transportul mâncării este un vas care poate păstra mâncarea caldă chiar și pentru câteva ore. Primul termos a fost creat în anul 1892, când a fost inventat de Sir James Dewar, care pe atunci lucra la universitatea din Oxford. Chiar dacă invenția lui nu era inițial destinată pentru mâncare sau băuturi, ci pentru experimentele sale chimice, termosul a câștigat rapid popularitate în rândul publicului și și-a găsit un loc indispensabil în gospodării. Cum funcționează un astfel de vas? Și ce opțiuni avem la dispoziție astăzi?

Scăpați de aer

Vasul clasic cu un singur perete, castronul sau oala nu sunt potrivite pentru transportul mâncărurilor calde, deoarece aceste rețin temperatura doar pentru un timp foarte scurt. Aici intervine termosul pentru mâncare, care, spre deosebire de un vas obișnuit, are un design cu două pereți. Din spațiul dintre cele două pereți este eliminat tot aerul, pentru a crea un vid, care practic nu conduce căldura.

În mediul obișnuit, apare fenomenul fizic cunoscut sub numele de transfer termic, care utilizează vibrația particulelor pentru a echilibra temperatura între obiect (în cazul nostru, mâncarea) și mediul său înconjurător. Și pentru că mâncarea încălzită este de obicei mai caldă decât mediul, acest lucru înseamnă o răcire inevitabilă.

Pe de altă parte, în vid nu există particule, așa că vidul nu conduce căldura. Astfel, răcirea mâncării are loc mult mai lent, și aceasta din cauza capacului și tranziției dintre capac și corpul termosului, care este de obicei veriga cea mai slabă a întregului sistem.

Pereții interiori ai termosului sunt de obicei lustruiți, așa că este parțial eliminat și transferul de căldură prin radiație. Tehnologiile originale de producție ale „dewarka” au fost însă prea complexe, astfel că s-a trecut la alte tehnologii și materiale. Peretele interior original (în cazul lui Dewar din alamă) a fost înlocuit cu sticlă.

Termosele pentru mâncare – evoluție progresivă

Sticla din termose era (și mai este pe alocuri) întărită, ceea ce înseamnă că riscul de tăiere era foarte mic – pe de altă parte, termosele care conțineau sticlă sunt foarte susceptibile la deteriorare mecanică. Un mic accident era suficient pentru ca sticla din termos să se spargă. Era suficient ca aceasta să se crape. Și brusc nu mai puteam vorbi de un termos, pentru că sticla spartă înseamnă un singur lucru – sfârșitul vidului.

Astăzi ne întoarcem cu plăcere la vechea și buna construcție a termosului, însă în locul alamei lui Dewar avem un material ceva mai potrivit, modern – oțel inoxidabil. Acesta a eliminat problemele cu sticla crăpată și a îmbunătățit simultan izolarea.

Construcția termoselor pentru mâncare

Fiecare termos este foarte asemănător cu celelalte. În ceea ce privește designul, producătorii experimentează cu suprafețe mate sau invers, lucioase și culori diferite, dar altfel, în marea majoritate a cazurilor, este vorba despre un recipient cilindric cu capac. În cazul termoselor pentru mâncare, este vorba mai degrabă de cilindri „adăugați”, adică în comparație cu termosele pentru băuturi sunt mai scurte și cu un diametru mai mare. Aceasta pentru ca mâncarea să poată fi scoasă mai ușor și să nu rămână resturi în ele.

Oțelul inoxidabil este materialul ideal pentru termose, în principal datorită rezistenței și maleabilității sale. În plus, se lustruiește excelent, astfel încât partea interioară reflectă mai bine radiația.

Pe partea superioară a termosei este de obicei un capac cu filet, sub care se află un spațiu pentru stocarea mâncării. Așa cum am menționat, termosele de la diferiți producători sunt prevăzute cu diferite finisaje ale suprafeței. Pot fi polizate sau acoperite cu un strat subțire de cauciuc sau plastic. Acest tip de suprafață ușurează manipularea.

Dacă sunteți în căutarea calității când alegeți un termos pentru mâncare, avem o veste bună – pentru un termos cu adevărat de calitate nu trebuie să plătiți prea mult mai mult în comparație cu unul mai puțin de calitate. De fapt, acest lucru este vizibil și în sortimentul nostru, unde numele producătorilor de termose vorbesc de la sine, printre care se numără și mari nume precum Esbit® sau Stanley®.

Afișează filtrul produsului
Vezi video:Vezi detaliile produsului
97% de produse în stoc
Garanție de returnare a banilor
Filtru
Disponibilitate
Preț
lei lei
Culoare
Greutate
kg kg
Volum
l l
Material