În timpul iernilor geroase sau al verilor caniculare, avem de obicei tendința de a echilibra diferența de temperatură și de a ne încălzi sau, dimpotrivă, de a ne răcori. În acest scop folosim diverse metode – mâncare, baie, haine mai calde, dar și băuturi. Menținerea unei băuturi la temperatura sa originală, atunci când este supusă unei mari diferențe de temperatură, este foarte dificilă. În timpul excursiilor, avem nevoie ca lichidele să rămână calde sau reci pe întreaga durată a călătoriei, care ar putea dura chiar câteva ore. Acest lucru poate fi foarte dificil. Din fericire, știm cum să rezolvăm asta. Este suficient să folosim un simplu termos pentru băuturi.
Termosul este un dispozitiv foarte simplu bazat pe un principiu cu adevărat primitiv. În esență, avem nevoie să izolăm conținutul de lumea exterioară. Căldura se propagă în principal prin vibrații și radiații. Cum prevenim pierderea căldurii? Trebuie să asigurăm conținutul în așa fel încât să nu atingă nimic care ar putea să preia căldura datorită vibrațiilor. Termosul este un recipient cu două pereți, fabricat din oțel inoxidabil. Între pereți se evacuează aerul, creând astfel un vid. După cum știm, în vid nu există nimic, deci nici conținutul nu are cui să cedeze căldura. Astfel, nu are loc nici răcirea, nici încălzirea băuturii. În plus, interiorul este lustruit, ceea ce limitează parțial radiația. Ultimul element care ar putea cauza răcirea este deschiderea. Este soluționată foarte progresiv. Practic, este vorba despre un dop cu înșurubare. La turnarea în termos, îl deșurubăm complet, dezvăluind astfel gura largă. Acest proces ar fi foarte nepotrivit la turnare, deoarece s-ar înregistra pierderi mari de căldură. În acest moment, intervine acea parte de „dop”. Pur și simplu apăsăm centrul capacului, deschizând diafragma interioară și putem turna confortabil băutura. Pentru închidere, apăsăm marginea care a ieșit la deschidere. Rezumând - un termos este practic un recipient cilindric din oțel inoxidabil, care poate menține băuturile la temperatura lor originală.
Aceste caracteristici sugerează direct utilizarea lor în drumeții sau sporturi similare, unde avem nevoie să păstrăm temperatura băuturii neschimbată. Dar ce se întâmplă dacă îl spargem în timpul utilizării? Nu trebuie să ne temem de asta. Oamenii se tem adesea de spargerea termosului. Acest lucru este legat în principal de versiunile vechi, când din cauza tehnologiilor învechite era foarte dificil și costisitor să se producă un recipient cu două straturi cu vid. Era înlocuit cu sticlă, care se spargea foarte ușor. Apoi, o mică neatenție putea provoca ușor accidente. Termosurile de astăzi nu au nimic în comun cu cele vechi. Sunt foarte rezistente și, mai ales, de încredere. Utilizarea lor nu necesită nici măcar utilizarea unei căni. Putem folosi capacul termosului ca pe o cană, fiind proiectat special pentru acest scop.
Alegerea noastră ar trebui să se concentreze în primul rând pe volumul unui asemenea termos. Unele au 500 mililitri, altele chiar un litru sau mai mult. Diferența principală este în prețul și greutatea unui astfel de termos. Trebuie să calculăm cu atenție, fiindcă având un litru și un termos de un kilogram, brusc vom avea un rucsac cu două kilograme mai greu, ceea ce nu este neglijabil. O altă diferență o constituie finisajele exterioare și opțiunea de transport. Termosurile din oțel inoxidabil sunt grozave, dar pot aluneca și din mână. Ar trebui să ne gândim dacă nu ar fi mai bine să alegem un tip cu un finisaj exterior din cauciuc care să nu alunece. Dacă dorim să purtăm termosul în mână, care este una dintre modalități, ar trebui să-l alegem în consecință. Unele termosuri au un mâner pliabil, care facilitează manipularea și transportul.