A venit sezonul de grătar și gătit în aer liber!

10. června 2024Sfaturi și recomandăriHana SedlákováTimp de citire 5 minuteCitit: 2356x

Se apropie vara și odată cu ea și ceea ce am așteptat cu nerăbdare: sezonul de camping și grătare! Indiferent dacă te pregătești pentru un traseu, camping lângă apă sau vrei să gătești ceva luxos pe grătar, în loc de cârnații obișnuiți, cu echipamentul nostru poți face orice. De la o cafea rapidă pe un punct de belvedere sau sub adăpost pe ploaie, până la un meniu demn de Michelin în fața cortului. Trebuie doar să ai la tine aragazul sau grătarul potrivit și suficiente idei.

Puteți conta pe abilitățile dvs. deosebite de gătit în natură - se poate găti și pe o piatră încinsă, în cenușă, un izvor termal sau o groapă săpată. Totuși, astăzi ne vom concentra pe echipament de exterior adecvat și vom compara diferite tipuri de aragaze, cu care gătitul în natură devine o joacă.

aragaz keith și cartuș. Sursa: Rigad

Aragazele pe gaz sunt ușoare, compacte și universale.

Găsiți inspirație pentru gustări în aer liber aici:

Acum mai rămâne să alegeți echipamentul potrivit. Ce vă poate recomanda Rigad?

Înainte să începeți să alegeți

La fel ca de fiecare dată când alegem echipament pentru activități în aer liber, și astăzi, de la început, vor fi discutate câteva întrebări de bază care vă vor ajuta să vă orientați mai bine în oferta variată:

Unde mergi?

În Europa sau în țările dezvoltate ori frecventate de turiști, vă veți descurca cu un aragaz pe gaz, procurarea unui cartuș de gaz dintr-un magazin nu ar trebui să fie o problemă, iar adesea veți da peste cartușe neconsumate în campinguri sau în cabanele montane. În zonele mai izolate, pe de altă parte, merită să pariați pe benzină, pe care o puteți obține mult mai ușor și aproape peste tot.

În ce condiții veți găti?

În timpul verii, nu trebuie să vă preocupați atât de mult de condiții. Este perioada ideală pentru a testa orice. Totuși, dacă sunteți în căutarea unui aragaz universal pe care să-l puteți lua cu dvs. și iarna în zăpadă, atunci recomandăm să alegeți unul pe benzină. Cartușul de gaz pierde presiune la temperaturi scăzute și trebuie ținut la cald.

Dacă nu vă amenință temperaturile sub zero grade, un aragaz cu gaz este excelent pentru călătorii, camping, excursii de o zi și drumeții de lungă durată. Trebuie doar să împachetați un cartuș potrivit și un set de veselă ușoară și compactă.

Aragazul pe lemne îl vei lua acolo unde este spațiu liber și suficient lemn. Pentru drumeții la altitudine ridicată sau pentru o cabană de munte vei alege o altă opțiune.

Când campezi lângă foc sau, de exemplu, pescuiești, te poți descurca fără aragaz și poți folosi diverse ceaune pentru agățat, recipiente rezistente la foc pe care le poți pune direct în cenușa încinsă (nu uita să ai mănuși de calitate) sau poți folosi un grătar pe care să așezi bunătățile direct deasupra flăcărilor. Este situația perfectă pentru grătar. Sunt foarte atractive și grătarele mici pliabile care se montează pe o ramură și poți, de exemplu, să „închizi” în ele peștele proaspăt prins, friptura sau brânza învelită în folie de aluminiu.

keith și cooker. Sursa: Rigad

Alegerea aragazului depinde și de ce țări și condiții plănuiți să vizitați.

Arzătoare: fiabile și rapide

1. Aragaze pe gaz

Aragazurile pe gaz sunt ușoare, compacte și universale. Manipularea este ușoară chiar și pentru începători. Principiul constă în a conecta un cartuș de gaz la arzător, a roti robinetul și a aprinde. Modelele mai sofisticate au o scânteie integrată care funcționează pe un comutator. 

La aragazele pe gaz distingem câteva tipuri de bază:

  • Cu cartuș: tipul clasic de aragaz pe gaz, în care transportați cu dvs. un arzător mic și compact și vase ușoare. La arzător se adaugă și se înșurubează pur și simplu un cartuș de gaz.
  • Sistem de gătit: un sistem compact format din cartuş, aragaz şi recipient. Reprezintă o soluție extrem de eficientă cu un consum redus de gaz. Este potrivit în special pentru încălzirea rapidă a apei și pentru prepararea cafelei sau a alimentelor deshidratate; însă se poate și găti cu el. Este adecvat și pentru drumeții de mai multe zile, călătorii ușoare sau drumeții montane. Un reprezentant clasic este popularul Jetboil.
  • Cu cartuș independent: o variantă în care cartușul de gaz nu este înșurubat direct la arzător, ci este conectat printr-un furtun și stă separat. Avantajul acestui sistem este stabilitatea mai mare, fiind de asemenea mai potrivit pentru condiții de iarnă, când puteți menține cartușul independent mai ușor la cald. Când gazul se epuizează, puteți întoarce cartușul cu susul în jos pentru a folosi ultimele resturi.
detalii jetboil control. Sursa: Rigad

Controlul aragazelor cu gaz este foarte simplu și chiar și un începător se va descurca cu asta.

Avantaje:

  • Greutate redusă.
  • Manipulare ușoară.
  • Un preț de achiziție mai mic la tipurile de bază (comparativ cu aragazul pe benzină).
  • Reglare continuă a flăcării.

Dezavantaje: 

  • Nu peste tot poți găsi cartușe de gaz și din motive de securitate nu ai voie să le transporți în avion.
  • Achiziționarea constantă de cartușe noi face ca operarea să devină mai costisitoare.

2. Arzătoare pe benzină

Avantajul unui aragaz pe benzină este că „poate arde tot ceea ce curge și se aprinde”, adică benzină tehnică sau cea de la stația de benzină, kerosen sau motorină. Prin urmare, este mult mai ușor să obțineți combustibil pentru acest aragaz, chiar și în zonele izolate unde ar fi greu să găsiți un cartuș de gaz. Pe piață, găsiți și câțiva „amfibieni” care ard atât benzină, cât și gaz.

Aragazul pe benzină este, în general, mai stabil și mai fiabil și, mai ales, nu îngheață niciodată. Pentru munții înalți sau condițiile de iarnă, este cea mai bună alegere. Utilizarea lui necesită puțină practică, de obicei trebuie „pornit” înainte de utilizare, de exemplu, folosind o pompă de presiune. 

Locul critic al aragazului pe benzină este diza. De obicei, aveți la dispoziție mai multe dimensiuni diferite și este important să alegeți întotdeauna pe cea cu marcajul corect (de exemplu, K – kerosen, IG – benzină tehnică sau fără plumb). Diferitele tipuri de combustibil au, de obicei, calități diferite și la arderea lor, duzele se pot înfunda. Unele modele avansate au un mecanism de autocurățare, pe care îl veți aprecia mai ales în țările unde găsiți doar combustibil de calitate scăzută, plin de impurități.

Avantaje:

  • Combustibilul poate fi obținut aproape oriunde, aveți mai multe opțiuni.
  • Operare ieftină și reaprovizionare ușoară cu combustibil.
  • Potrivit pentru îngheț și condiții dificile.

Dezavantaje:

  • Este mai greu și mai voluminos.
  • Operare și întreținere mai complexă.
  • Înfundarea duzelor.
  • Lipsă de reglare lină a flăcării.
  • Preț de achiziție mai mare.

3. Arzătoare pe crenguțe

Mulți consideră sobele pe bază de bețe inutile, deoarece pot face un foc direct. Totuși, nu este chiar adevărat. În timp ce pentru un foc adecvat trebuie mai întâi să pregătiți un loc de foc, să spargeți lemne, să pregătiți amorsă etc., soba pe bază de bețe o puteți asambla oriunde și o puteți alimenta cu crenguțe pe care le adunați din jurul vostru. Este, de fapt, un fel de loc de foc instantaneu rapid. Are pur și simplu farmecul său. Privitul în foc are de asemenea un mare efect psihologic, mai ales când sunteți flămând și înfrigurat, iar afară este umed și posomorât.

Un alt argument frecvent este acela că „nimeni nu va căra cu sine o sobă“. Totuși, nici acest lucru nu este adevărat, deoarece majoritatea sobelor moderne pentru lemne au un ambalaj foarte ușor și compact, care se asamblează și dezasamblează cu ușurință.

La gătit, ajută efectul de efect de coș, chiar dacă puterea în sine este destul de scăzută. Gătitul pe un aragaz pe lemne nu este la fel de rapid și eficient ca pe un aragaz pe gaz sau benzină, se poate găti totuși pe el și dacă alegeți locația corectă (într-un loc cu suficient lemn și unde fumul nu este o problemă), aveți suficient combustibil în jur.

aragaz pe lemne. Sursa: Hana Sedláková

Un aragaz cu lemne este, în esență, un mic șemineu portabil.

Avantaje:

  • Nu trebuie să duceți combustibil cu voi.
  • Veți folosi și iarna (dacă găsiți lemn uscat).
  • Privitul în foc liniștește, în plus nu trebuie să pregătești vatra.

Dezavantaje:

  • Fumează și produce cenușă, nu poate fi utilizat în interior.
  • Lipsește reglarea flăcării (flacăra poate fi reglată ușor doar prin intensitatea adăugării lemnelor).
  • Efectul de demascare al focului.
  • Performanță mai redusă decât un aragaz cu gaz sau benzină.
  • Trebuie să alegeți o locație unde este suficient lemn.
  • Aveți nevoie să aveți la dumneavoastră un aprinzător.

4. Arzătoare cu alcool

O altă alternativă sunt aragazurile pe bază de alcool solid sau lichid. Avantajele aragazurilor pe bază de alcool sunt prețul scăzut, ușurința în utilizare și, adesea, designul lor de buzunar. Fierb fără zgomot și nu produc emisii toxice. Dacă căutați puțin pe internet, veți găsi suficiente ghiduri despre cum să vă realizați un aragaz pe bază de alcool acasă sau în condiții de urgență, de exemplu, dintr-o veche cutie de conserve.

Aceste aragaze nu sunt prea potrivite pentru gătitul clasic în aer liber, de obicei sunt suficiente doar pentru încălzirea apei. Gătitul pe un aragaz cu alcool durează mai mult.

Avantaje:

  • Se pot folosi și în interior.
  • Nu produce fum, nu se generează produse toxice.
  • Manipulare ușoară.

Dezavantaje:

  • Putere scăzută.
  • La temperaturi mai scăzute, performanța continuă să scadă.
  • Alcoolul depozitat necorespunzător se evaporă.

Faceți magie la grătar!

Grătarul necesită o pregătire puțin mai mare, dar rezultatele pot fi fabuloase. Dacă aveți suficient timp și spațiu pentru a face un foc de calitate, puteți lăsa frâu liber imaginației și puteți crea delicii în nenumărate variante. Nimic nu se compară cu mâncarea proaspătă de casă!

grătar în aer liber. Sursa: Hana Sedláková

Pur și simplu desfaceți grătarul deasupra focului. Restul depinde doar de dvs.

Gătitul în natură nu este doar un pas necesar pentru a ne menține pe noi înșine în funcțiune. Poate fi și o distracție sau un eveniment social cu prietenii sau cu trecătorii ocazionali. Și nu trebuie să se limiteze la prăjirea cârnaților pe băț sau la turnarea apei fierbinți peste supa chineză.

Gama de grătare pentru exterior este largă și variază de la grătare simple pliabile, pe care le așezați deasupra focului, până la grătare sofisticate portabile pe cărbune. Lăsați-vă inspirați.

Sugestiile noastre

1. Grătar de călătorie FireGrill GrandPa´s Light My Fire®

Acest grătar ocupă un spațiu minim în rucsac, dar poate aduce maximum de bucurie. Nu include un suport, dar aceasta nu este o problemă, deoarece îl puteți înlocui cu ușurință cu orice ramură subțire sau băț, care sunt disponibile în natură. Datorită absenței suportului, este de asemenea foarte compact. Pe grătar puteți așeza orice deliciu după dorința voastră – fie că este vorba de o bucată suculentă de carne, un cârnat, bucăți mai mari de legume sau poate o captură dintr-un râu sălbatic. Prăjirea pe foc capătă astfel o dimensiune cu totul nouă.

2. Grătar portabil pliabil ESBIT® BBQ300S pe cărbuni de lemn

Doriți să experimentați un barbecue complet și în călătorii cu familia și prietenii? Nimic nu este imposibil. Acest grătar este ușor, compact și portabil, întotdeauna pregătit pentru utilizare rapidă.

Grătarul și grila sunt fabricate din oțel inoxidabil de calitate. Grila poate fi plasată pe 3 niveluri diferite: cel mai jos pentru grătar la foc intens, mijlociu pentru coacere mai lentă și cel mai înalt pentru încălzire. Este inclus un sac practic pentru cărbune de lemn.

Cititorii sunt interesați și de

97% de produse în stoc
Garanție de returnare a banilor