Tangul cuțitului este tija care iese din lamă, pe care se prinde mânerul la cuțitele cu lamă fixă.
(1) Mânerul este realizat din două plăcuțe fixate pe tijă cu nituri sau șuruburi. Acest tip de tijă este cunoscut sub numele de full tang – tangul ajunge până la capătul mânerului. Construcția full tang este considerată cea mai fiabilă, cea mai solidă și cea mai rezistentă. Este recomandată în special pentru lucrări solicitante. În plus, contribuie la o distribuire mai bună a greutății și, prin urmare, la o echilibrare mai bună a cuțitului – mută centrul de greutate înapoi către mâner, care este de obicei mai ușor decât lama. De obicei, un astfel de tang copiază exact forma plăcuțelor și deci a mânerului final. Cuțitul full tang poate fi de asemenea utilizat, după demontarea plăcuțelor, ca un cap de suliță improvizată. Full tang poate fi uneori prelungit chiar dincolo de mânerul propriu-zis – atunci se vorbește despre așa-numitul extended tang, iar capătul proeminent este folosit pentru a lega o coardă de siguranță/ fixare sau ca un ciocan pentru spargerea sticlei.
(2) Mânerul este, de asemenea, realizat din două plăcuțe fixate pe tijă cu nituri sau șuruburi. Tangul, însă, atinge doar o anumită parte din lungimea totală a mânerului. Acest tip de tijă este cunoscut sub numele de partial tang sau half tang. Chiar și acest tang contribuie la o echilibrare mai bună a cuțitului. Totuși, nu este considerat la fel de rezistent ca full tang. Poate atinge fie jumătate din lungimea mânerului (half), fie trei sferturi sau doar o treime sau mai puțin (stub). Un astfel de tang nu permite utilizatorului să dezvolte aceeași forță ca un cuțit cu construcție full tang și nu poate fi utilizat în siguranță pentru tăierea sau penetrarea materialelor dure. Acest partial tang este întâlnit în multe cuțite (și săbii) mai ieftine destinate scopurilor decorative – aceste cuțite nu sunt destinate tăierii sau oricărei alte lucrări. Termenul de tang poate fi întâlnit și la cuțitele pliabile, referindu-se la partea din lamă care intră în mâner până la pivot și este, deci, un fel de partial tang.
(3) În mâner sunt formate găuri destul de mari, iar tija copiază această formă, vorbim despre skeletonized tang (schelet, structură, cadru). Părți mari din materialul de bază sunt decupate în vederea reducerii greutății, păstrând susținerea structurală și fără a pierde din rezistența cuțitului. Acest tip de tijă este folosit, de asemenea, pentru a crea spațiu de depozitare în mâner.
(4) Mânerul este dintr-o singură bucată, iar tangul este introdus în interiorul mânerului. Acest tip de tijă este cunoscut sub numele de push tang. Poate ajunge aproape de capătul mânerului sau poate fi doar parțial. Tija este fixată în mâner, de obicei lipită – la cuțitele de calitate, cu un adeziv epoxidic de înaltă calitate și fiabil. Uneori, tija este prevăzută cu un pin de siguranță pentru a crește fiabilitatea și durabilitatea îmbinării – un element care este realizat dintr-o singură bucată cu tija sau este sudat pe aceasta și care se potrivește într-un lăcaș pregătit în mâner.
(5) Mânerul este dintr-o singură bucată, tangul îl străpunge și se îngustează treptat spre capăt. Acest tip de tijă este cunoscut sub numele de rat tail tang (denumire derivată din forma care poate aminti de o coadă de șobolan) sau tapered tang (tijă ascuțită îngustată) sau narrowing tang (tijă îngustată).
(6) Mânerul este dintr-o singură bucată, tangul îl străpunge în formă de tijă. Acest tip de tijă este cunoscut sub numele de stick tang.
Tipurile (5) și (6) și, uneori, și tipul (4) sunt finalizate cu un filet (sau tija poate fi sudată cu o tijă filetată). Tangul este fixat în mâner prin înfiletarea unei piulițe pe pommel. Un avantaj incontestabil este posibilitatea de a strânge îmbinarea chiar și în condiții de teren – dacă întregul pommel servește ca piuliță, trebuie avut grijă la posibila deviere a capului care ar putea afecta prinderea.
(7) Mânerul este dintr-o singură bucată, modelat pe tangul care este ușor mai îngust decât mânerul propriu-zis. Acest tip de tijă este cunoscut sub numele de encapsulated tang, adică tang încapsulat. Avantajele acestui design sunt aproape identice cu tipul (1).
La majoritatea acestor 7 stiluri de bază de tije, utilizarea unuia nu exclude utilizarea altuia. De exemplu – o sabie poate avea o combinație de encapsulated tang și rat tail tang.