Utilizarea se găsește în industria alimentară, farmaceutică, cosmetică, precum și în arhitectura fațadelor și locuințelor. Pentru utilizarea în industria chimică, nu este potrivită, rezistând doar la unele acizi puțin concentrați. În mediul exterior rezistă la coroziune de suprafață doar în cazul în care depunerile de substanțe chimice (praf și săruri) sunt spălate periodic de pe suprafață de precipitațiile pluviale.
Aceast oțel inoxidabil cel mai utilizat, cunoscut sub denumirile comerciale „alimentar“ sau „18-10“, satisface clienții în principal prin raportul preț / bună rezistență la coroziune în anumite medii.
Dispozitive mai puțin expuse coroziunii în industria chimică, industria hârtiei, construcții sudate, rezervoare, stații de epurare a apelor uzate etc. Conținutul de Ni poate fi la limita utilizabilității pentru apa potabilă. Poate fi folosit pentru alimente și mâncăruri. Temperatura maximă 650°C (material rezistent la căldură).
Poate fi sudabilă cu penetrații adânci (peste 5 mm grosime). Se prelucrează prin tăiere, îndoire, întindere (tragere). Prelucrarea prin așchiere este bună. Este mai dificil de lustruit.
Rezistență la tracțiune Rm 500 - 700 N/mm2. Limită de curgere Rp 0,2 min. 200 N/mm2. Alungire A80mm min. 40%. Temperatură de recoacere 1000 - 1100°C răcire cu apă, intens. cu aer. Nemagnetic, incălitabil. Are tendința de a se consolida la rece în timpul întinderii sau în timpul prelucrării prin așchiere în condiții de tăiere necorespunzătoare. Consolidarea apare prin transformarea austenitului în martensit deformațional, care crește rezistența, scade ductilitatea și poate cauza magnetizare. La profilele cu suprafață mai mare a secțiunii, poate apărea parțială magnetizare în zona miezului profilului - este cauzată de martensitul rezidual de la temperaturi înalte în timpul producției. Aceste schimbări nu afectează rezistența la coroziune a materialului și sudabilitatea. Lustruită.