Cuțitul face parte din elementele de bază ale echipamentului (nu doar) de outdoor și supraviețuire și are o utilizare foarte largă. Cel mai bun cuțit este cel pe care îl avem la noi când avem nevoie de el. Totuși, asta nu este suficient de la sine. Pentru ca cuțitul dvs. să funcționeze întotdeauna perfect și să vă puteți baza pe el sută la sută, este necesar să-l întrețineți regulat și să-l folosiți corect. Ce greșeli majore trebuie evitate? Despre toate acestea vom vorbi în acest articol!
Expresia „fiecare bărbat adevărat are cu el un cuțit” poate suna puțin clișeic, dar nimeni nu a spus-o mai bine. Indiferent de tipul de cuțit pe care îl alegem pentru scopurile noastre specifice, ar trebui să-l păstrăm întotdeauna ascuțit. Aceasta este prima regulă la care ne vom întoarce. Dar sunt mai multe reguli despre cum să (nu) manipulăm un cuțit. Să le examinăm mai îndeaproape.
La prima vedere pare logic – cuțitul este un instrument care este, prin natura sa, destinat tăierii (cu excepția cazului unei categorii speciale de cuțite de aruncat sportiv). Desigur, în caz de nevoie, poate fi utilizat și în mod mai multifuncțional, dar pe propriul risc. Dacă folosiți cuțitul pentru altceva decât tăiatul, riscați nu doar distrugerea acestuia, ci și posibile răniri ale dumneavoastră și/sau ale persoanelor din jur. Pentru utilizare multifuncțională, achiziționați mai degrabă un multitool adecvat multitool, va fi mai sigur.
Cuțitul nu este o șurubelniță, un ferăstrău, o rangă sau un ciocan. Lâmina sa este concepută pentru a suporta o presiune uniformă. Dacă aplicați o presiune unilaterală, punctiformă sau de altă natură, există riscul ca o bucată din ea (sau întreaga lamă) să se rupă, sau ca cuțitul să se tocească, îndoaie, răsucească sau să se deterioreze în alt mod (în general) ireversibil. Și având în vedere că un cuțit de calitate nu este tocmai ieftin, ar fi păcat.
Un fragment rupt al lamei poate să zboare cu viteză mare atunci când se aplică prea multă presiune și poate provoca astfel o rănire neplăcută. Și încă un comentariu pe această temă - folosiți cuțitul doar pentru a tăia materiale care sunt mai moi decât lama. Desigur, cu cât materialul este mai dur, cu atât mai repede se tocește lama și cu atât mai repede necesită întreținere.
Pentru a vă putea baza întotdeauna pe cuțitul dvs. 100%, este necesar să îi acordați îngrijire regulată, dar și să îl utilizați în moduri corecte. În fotografie cuțit ANV M200 HT. Sursa: Rigad.
Majoritatea cuțitelor, respectiv a lamelor acestora, sunt fabricate din oțel inoxidabil. Totuși, faptul că acest oțel este inoxidabil nu înseamnă că nu poate coroda. Fiecare tip de oțel este inoxidabil doar până la un anumit punct. De aceea, nu expuneți niciodată cuțitul la umezeală pe termen lung. Desigur, uneori trebuie să lucrați în ploaie sau poate aveți nevoie să tăiați un fruct – astfel de lucruri nu dăunează cuțitului. Cu condiția să-l uscați întotdeauna bine după utilizare.
Din motive similare, nu este recomandat să curățați cuțitele sub apă, ci mai degrabă să le ștergeți întotdeauna cu o cârpă umedă. În special acele cuțite care sunt echipate cu diverse articulații sau mecanisme de închidere. Din când în când, este recomandat să aveți grijă de cuțit și în alte moduri, cum ar fi produsele de curățare pentru cuțite în spray. Dacă cuțitul are un mâner de lemn, vă recomandăm să îl întrețineți periodic cu ulei de in sau ceară de albine adevărată.
Umiditatea și coroziunea nu dăunează atât de mult tăișului în sine, ci elementelor de pivotare, mecanismelor de blocare și zonelor unde metalul se îmbină cu alt material (de exemplu, când avem la cuțit o construcție de lamă full-tang). Ceea ce însă dăunează cu siguranță tăișului este spălarea în mașina de spălat vase. Nu doar că în timpul spălării pot aparea zgârieturi pe alte obiecte (chiar și pe părți din plastic ale mașinii de spălat vase), dar în același timp se poate întâmpla ca două cuțite să se "frecționeze" între ele și astfel să își piardă structura și ascuțirea. În cazul în care mașina de spălat vase este pornită cu întârziere, cuțitul poate fi deteriorat și de alimentele mai agresive, de care ar putea fi murdar.
Și încă o remarcă pe acest subiect – coroziunea, chiar și cea minoră, superficială, nu afectează doar cuțitul în sine, ci și obiectele pe care le tăiem cu el. În special când este vorba de alimente, care pot fi ușor contaminate de coroziune și cu siguranță nu este indicat să înghițim bucăți de metal împreună cu mâncarea. Iar dacă tăiem un material „delicat”, atunci este păcat să îl murdărim iremediabil cu coroziune.
Păstrați întotdeauna cuțitul ascuțit. Un cuțit bine ascuțit își îndeplinește mai bine funcția și este mai sigur de utilizat. În fotografie, cuțitul Noctem de la Hydra Knives. Sursa: Rigad.
Mânerul este la lamă (în special la construcția menționată full-tang) adesea atașat cu șuruburi sau nituri. Șuruburile pot avea uneori tendința de a se slăbi. Prin urmare, este recomandabil să verificați periodic strângerea lor și, dacă este necesar, să le strângeți cu un instrument potrivit. Există și adezivi speciali pentru filete care mențin șuruburile în poziția lor pentru o perioadă mai lungă. Cu siguranță este indicat să verificați strângerea șuruburilor nu doar deoarece un cuțit cu un șurub slăbit poate deveni instabil și potențial periculos, dar și pentru că pierderea unui șurub și căutarea ulterioară a unei înlocuiri adecvate nu este deloc o situație plăcută.
Altceva este întreținerea bolțurilor și niturilor – această muncă am lăsa-o mai degrabă în seama specialiștilor. La fel și dacă cuțitul se deteriorează altfel, în niciun caz să nu încercați să-l reparați singuri, dacă nu este cu adevărat o banalitate, ci mai bine să-l încredințați specialiștilor, pentru a evita posibile accidentări.
În acest paragraf, am dori să demontăm mitul comun că un cuțit tocit trebuie să fie mai sigur decât unul ascuțit, deoarece nu te poți tăia cu el. Fals. Odată ce cuțitul se tocește, trebuie să exerciți mai multă forță pentru toate lucrările efectuate cu el și să apeși mai tare pe cuțit. Acest fapt crește probabilitatea ca acesta să alunece în timpul lucrului și să vă răniți grav.
De aceea, este important să menținem cuțitul în stare bună. Ascuțirea cuțitului se poate realiza în mai multe moduri, cel mai simplu fiind ascuțirea manuală, care însă necesită practică. Pentru că la ascuțirea manuală nu avem nimic care să mențină unghiul tăișului față de piatra de ascuțit, trebuie să setăm unghiul pe parcursul întregului proces de ascuțire manual, ceea ce poate fi destul de dificil pentru începători. Pe de altă parte, sistemul mecanic de ascuțire menține unghiul constant pe tot parcursul ascuțirii, fiind astfel potrivit pentru toți cei care nu au încredere în abilitățile lor.
Și apoi avem o soluție provizorie sub forma de pietre de ascuțit, cu care puteți ascuți cuțitul doar grosier. Alternativ, bare metalice, care nu ascut, ci doar aliniază marginea lamei. Despre ascuțirea cuțitelor și a altor unelte puteți citi detaliat într-unul dintre articolele noastre mai vechi.
Cel mai bun cuțit este cel pe care îl ai la tine când ai nevoie de el. În fotografie KA-BAR 1211. Sursa: Rigad.
Pentru ca cuțitul să vă țină cât mai mult timp, este firesc să îl stocați corespunzător. Despre faptul că ar trebui să țineți cuțitele departe de copii, probabil nici nu este nevoie să scriem. Depozitați cuțitele ideal în sertar, dar ar trebui să vă procurați un organizator pentru ele. În sertar, cuțitele cu siguranță nu le depozitați libere. Ar putea duce la alte răni inutile, de exemplu când vă tăiați în timp ce scoateți alt echipament.
Dacă speli cuțitul de mână împreună cu vasele de bucătărie, usucă-l bine și depozitează-l separat într-un loc destinat lui. Nu-l lăsa să stea împreună cu alte vase în uscător, ci acordă-i jumătate de minut în plus pentru a duce cuțitul individual exact acolo unde îi este locul.
Există, desigur, și suporturi pentru cuțite care permit depozitarea verticală a acestora. Aceasta este o opțiune, mai ales dacă aveți mai multe cuțite. Totuși, vorbim mai degrabă despre cuțite outdoor decât despre cele de bucătărie, iar un astfel de cuțit ar trebui să aibă un loc special și onorabil printre celelalte echipamente. Dacă aveți un cuțit cu lamă fixă, nu-l depozitați pe termen lung în teacă, ci în afara acesteia.
Cuțitul nu este doar un instrument, ci poate fi și o armă. De aceea, manipularea acestuia necesită respectarea anumitor măsuri de siguranță pentru a evita rănirea atât a voastră, cât și a persoanelor din jur. Dacă vă răniți cu un cuțit, efectuați imediat îngrijiri de bază cu ajutorul trusei de prim ajutor. În cazul în care rănile sunt mai grave, solicitați fără întârziere ajutorul unui medic.
Nu faceți niciodată mișcări bruște cu cuțitul, nu alergați cu el și nu vă cățărați nicăieri. Dacă cuțitul vă cade pe jos, așteptați să ajungă la sol, chiar dacă asta înseamnă că se va deteriora. Nu încercați să îl prindeți în aer, v-ați putea tăia. Cuțitul se poate cumpăra din nou, dar o mână tăiată poate avea consecințe permanente. De asemenea, nu aruncați cuțitul nimănui, nici chiar împreună cu teaca sau cu protecția tăișului.
De obicei, am învățat încă din copilărie că cuțitul trebuie folosit întotdeauna în direcția opusă corpului nostru și a altora și că, atunci când oferim cuiva un cuțit, trebuie făcut din mână în mână, cu mânerul înainte. Când lucrați cu un cuțit, ar trebui să aveți suficientă lumină (seara și noaptea puteți folosi o lampă frontală) pentru a vedea bine ce faceți și pentru a evita rănirile inutile. Și, în cele din urmă, nu vă legați niciodată de cuțit pentru a repara dispozitive electrice conectate la rețea (și, pe cât posibil, nici pe cele deconectate). În afară de un posibil șoc electric, ați putea deteriora cuțitul într-o astfel de situație.