Atunci când cumpărăm un cuțit, adesea luăm în considerare diverse caracteristici și elemente – forma lamei, lungimea cuțitului, oțelul din care este fabricată lama sau materialul din care este realizat mânerul. De asemenea, ne interesează ergonomia mânerului sau prestigiul producătorului. Dar adesea uităm de un lucru important, și anume muchia lamei, respectiv relația acesteia cu grosimea lamei.
Forma de tăiere joacă un rol important, în special în utilizarea reală a cuțitului. Este un factor cheie care influențează proprietățile lamei – de cele mai multe ori, va trebui să găsiți un compromis între rezistența și capacitatea de tăiere. Și puteți alege dintr-un întreg spectru de opțiuni fie în favoarea uneia, fie în favoarea celeilalte părți.
Considerați informațiile de mai jos mai degrabă generale, deoarece intervin și alți factori, de exemplu:
Cu cât lama este mai groasă, cu atât va fi mai rezistentă chiar și la utilizarea mai dură, dar o grosime mai mare a cuțitului reduce simultan proprietățile sale de tăiere.
O lamă mai subțire este mai potrivită pentru tăiere și feliere, dar pe măsură ce grosimea scade, riscul de deteriorare a lamei crește în cazul activităților mai dure, cum ar fi tăierea sau pălirea. Dar acum să trecem la finisaje – vom prezenta tipurile de bază și principalele lor avantaje și dezavantaje.
Printre cele mai des utilizate tipuri de șlefuire se numără șlefuirea plată. La șlefuirea complet plată, lama este șlefuită uniform de la spinare spre tăiș și se termină cu o fațetă. Există o varietate de șlefuiri plate, iar diferitele modele de cuțite se deosebesc între ele prin grosimea lamei.
Un avantaj al șlefuielii plane este că este destul de universal, astfel încât nu contează atât de mult ce tip de cuțit alegeți pentru aceasta.
Cuțit Noctem Hydra Knives. Printre avantajele lamelor cu tăiș plat se numără utilizarea universală.
Este potrivit pentru diverse tipuri de activități și acțiuni – cu excepția prelucrării mai grosiere a lemnului. Pentru aceste scopuri, este mai bine să se folosească mai degrabă lame convexe sau de tip săbii (vezi mai jos). În schimb, este perfect pentru tăiere. Din acest motiv, se găsește frecvent și la cuțitele de bucătărie.
Cuțit KA-BAR® Becker Necker
Noctem Hydra Knives®
Tipul de șlefuire adesea folosit, care are proprietăți de tăiere și mai bune decât șlefuirea plată. Șlefuirea concav utilizează ascuțirea concavă și este, prin urmare, opusul șlefuirii convexe. Lama este astfel subțiată, ceea ce se reflectă într-o mai bună capacitate de tăiere a cuțitului. În partea de jos, tăișul (din nou terminat cu o fațetă) este mai subțire decât în cazul șlefuirii plate, ceea ce înseamnă o pătrundere mai bună în materialul care urmează să fie tăiat.
Lama subțiată are în mod natural o rezistență mai scăzută, așa că ne putem aștepta la o sensibilitate și mai mare la deteriorare în cazul manevrării neglijente decât la o lamă de aceeași grosime cu tăietură plată. De asemenea, ascuțirea este mai dificilă, deoarece pentru ascuțirea concavă este nevoie de un adevărat maestru. O persoană fără experiență în ascuțire ar putea, printr-o intervenție neprofesionistă, să scurteze durata de viață a cuțitului.
Cuțitul cu tăiș gol nu este potrivit pentru sarcini mai solicitante, cum ar fi tăiatul, deoarece lama sa s-ar putea deteriora ușor. În schimb, este ideal pentru tăiere și feliere.
Cuțit Kobun Cold Steel®
Cuțit pliant Jarosz Spear KA-BAR®
Așa cum a fost menționat, acesta este opusul șlefuirii concave. Lama este aici (având aceeași grosime inițială) chiar mai lată decât la șlefuirea plană, respectiv se îndepărtează și mai puțin material din ea. Acest tip de șlefuire nu se termină cu o fațetă. Cuțitele cu șlefuire convexă sunt printre cele mai durabile. Îndepărtarea mai redusă a materialului în timpul șlefuirii însă reduce tăierea eficientă și de asemenea împiedică penetrabilitatea cuțitului în materialul tăiat.
Slefuirea convexă este relativ rar întâlnită. Acest lucru se datorează și faptului că procesul de fabricație este destul de complex și, fără mașini precise, practic nu aveți nicio șansă să îl realizați. De asemenea, sunt mai dificil de ascuțit în condiții casnice.
Această soluție, spre deosebire de cele menționate mai sus, este potrivită datorită rezistenței sale peste medie, și pentru tăiat și batoning.
Este vorba despre un tip de șlefuire relativ rar folosit, în care tăietura nu este simetrică, ci lama este ascuțită doar pe o parte. Șlefuirea unilaterală utilizează de obicei același tip de ascuțire ca și șlefuirea plată. Ceea ce înseamnă că un cuțit cu acest tip de șlefuire se îndreaptă destul de ușor. Din motive evidente, șlefuirea unilaterală nu este terminată cu fațetă.
Anumite cuțite de bucătărie sunt echipate cu un tăiș pe o singură parte (de exemplu, cuțite de calitate selecționate din Japonia, destinate bucătarilor-șefi). Și, așa cum reiese din întregul concept, putem împărți cuțitele din această categorie în funcție de mâna dominantă a utilizatorului – adică în cuțite pentru dreptaci și cuțite pentru stângaci. Prin urmare, atunci când cumperi un astfel de cuțit, de exemplu ca un cadou, trebuie să știi deja dinainte în ce categorie se încadrează persoana căreia îi este destinat.
Cuțitele cu tăiș pe o singură parte au bune proprietăți de tăiere, tocmai din acest motiv sunt folosite în special la cuțitele de bucătărie. Dezavantajul este că este mai greu să te obișnuiești cu un astfel de cuțit – lucrul cu el este într-adevăr diferit față de cuțitele cu alte tipuri de tăișuri.
Scandi sau tăietura scandinavă este, de asemenea, destul de răspândită, în special din partea mărcilor nordice, cum ar fi de exemplu Morakniv din Suedia. Este un tip de tăietură care este similară cu tăietura plată, doar că tăișul nu este frezat până la spatele lamei, ci începe aproximativ de la jumătatea înălțimii lamei (uneori din treimea inferioară).
Acestui tip de șlefuire îi lipsește muchia (de fapt, întreaga șlefuire a cuțitului este de data aceasta o muchie), ceea ce poate fi o problemă la ascuțire – deși șlefuirea scandinavă se ascute ușor, lipsa muchiei implică necesitatea de a îndepărta o cantitate mai mare de material decât la alte tipuri de șlefuiri.
Cuțit Morakniv Multimount. Lama cu tăiș scandinav se remarcă prin robustețe și durabilitate.
Lama cu șlefuire scandinavă este, în orice caz, foarte robustă și durabilă. Astfel de cuțite sunt potrivite pentru lucrul cu lemnul și au proprietăți de tăiere excelente. De altfel, acesta este motivul pentru care sunt cuțite preferate de aventurieri. Modelele cu șlefuire scandinavă sunt probabil cele mai potrivite pentru fabricarea așchiilor. Cu siguranță, însă, nu am recomanda lama slefuită în acest mod pentru lucrări mai grosiere, deoarece partea subțire a tăișului se poate rupe ușor și apar dințișori nedoriți.
Cuțit de bushcraft OK4 Hultafors®
Cuțite suedeze MORAKNIV®
Slefuirea de tip sabie este un fel de compromis între slefuirea plană și cea scandinavă. În esență, este un tip de slefuire care este adesea confundat cu cel scandinav. Singura diferență este prezența microfațetei, care este preluată din slefuirea plană. Lama cuțitului rămâne în partea superioară la grosimea completă, ceea ce aduce avantajul unei rezistențe mai mari (și datorită microfațetei, aceste cuțite sunt mai rezistente chiar și în comparație cu slefuirea scandinavă).
În comparație cu un tăiș plat, capacitatea de a tăia a cuțitului va fi ceva mai slabă – după cum se vede, fiecare tip de tăiș vine și cu anumite dezavantaje. Motivul este unghiul mai mare al lamei, ceea ce duce la o penetrare mai dificilă a lamei în materialul tăiat.
Cuțit StrongArm Gerber. Teșitul sabiei lamei este folosit pentru cuțite militare, de exterior și de supraviețuire.
Cuțitele cu această tăietoare sunt astfel potrivite pentru muncă dură, tăiere sau batoning. Astfel de cuțite pot prelua parțial și munca unei securi.
Cuțit StrongArm GERBER®
ANV® Z300 G10 Liner Lock
Nu vă putem oferi un tip universal potrivit de șlefuire. Acest lucru este subiectiv și este important în ce mod veți dori să folosiți cel mai frecvent noul dumneavoastră cuțit.
Se oferă varianta de a utiliza un cuțit mai mare și mai puternic cu o lamă de tip sabie sau convex pentru lucrări grosiere și prelucrarea de bază a lemnului, și un al doilea cuțit mai mic cu o lamă mai subțire prevăzută cu o tăietură plată, concavă sau scandi.
În ceea ce privește un cuțit universal care să îndeplinească toate sarcinile, depinde de exigențele noastre. Unii nu au nevoie de un cuțit pentru tăieri fine și aleg o lamă mai robustă care să reziste la toate. Alții, dimpotrivă, folosesc cuțitul pentru lucrări mai delicate, preferând o lamă mai subțire și pentru muncile grele aleg, de exemplu, un topor. Alegerea rămâne în totalitate la latitudinea dvs. și a preferințelor dvs. individuale.