Conceptul „SHU“ este direct legat de conceptul de „Scara Scoville“ și ambele indică iuteala relativă și măsurată a ardeilor iute (ardei din genul Capsicum). Acești ardei conțin o substanță specială numită „capsaicină“, care este responsabilă pentru senzația de arsură la nivelul gurii (stimulează receptorii terminațiilor nervoase de pe limbă) și în general pe toate celelalte mucoase (inclusiv pe piele, atunci când este lăsată să acționeze un timp). Numărul SHU indică astfel volumul unităților de iuteală Scoville (SHU – Scoville Heat Units) și corespunde cantității de capsaicină prezentă.
Chiar dacă companiile moderne vă vor spune că fără capsaicinoizi nu există efect, este doar o jumătate de adevăr inteligent pentru a crește vânzările produselor lor - același efect îl are și alcoolul, în care capsaicina este întotdeauna diluată (pentru ca spray-ul cu piper să poată fi utilizat) și care aici constituie partea majoritară a dozei (în mod obișnuit în jur de două treimi din conținut). Și acel spray cu piper mai puțin iute este suficient pentru ochii umani și animali, însă soluțiile cele mai ieftine pot avea probleme cu presiunea scăzută, cu o construcție ineptă și așa mai departe...
Probabil vă întrebați de unde vine numele acestei scări și este o întrebare corectă - este numită după Wilbur L. Scoville (1865–1942), un chimist american, care a fost primul din istoria omenirii să măsoare cantitativ iuteala ardeilor iute începând cu anul 1912. Și cum se numește testul său? Se numește „Testul organoleptic Scoville“.
Partea componentă a Testului organoleptic Scoville este o soluție care conține apă, zahăr și soluția anumitor ardei testați. Aceasta se diluează cu apă și este comparată de către degustători experimentați (cel puțin cinci persoane), deoarece iuteala dispare foarte repede.
De exemplu, un ardei obișnuit este dulce, nu este iute și nu conține capsaicină (întreg, nediluat și nu este iute). Așadar, dacă un Habanero are 300 000 SHU, înseamnă că ar trebui să diluați o soluție asemănătoare de 300 000 de ori cu apă înainte ca capsaicina să devină nedetectabilă.
În prezent, este vorba despre aceste varietăți (dar acest clasament se tot schimbă în funcție de cine reușește să crească ceva și, în plus, totul variază destul de mult în funcție de întâmplare, de apă în timpul sezonului, substanțe, aciditatea solului, altitudinea, … de fapt, la fel ca de exemplu în cazul tutunului sau vinului):
La început, toți vânzătorii de pe piață își indicau astfel iuteala spray-urilor lor cu piper. De exemplu, pe un spray, SABRE avea acest text: „Spray-urile Sabre conțin cei mai eficienți agenți iritanți de pe piață, care ajung la 2 000 000 SHU (unitatea de iuteală). Pentru comparație, cei mai iuți ardei iute ajung la aproximativ 70 000 de aceste unități. Aflați câte SHU are agentul activ al unui spray cu piper ieftin. Nu economisiți la propria siguranță, spray-urile de apărare SABRE RED vă pot salva eficient și sigur sănătatea și viața în situații critice.“ Totuși, dacă ne uităm la scara de mai sus, constatăm că nu este chiar așa de wow.
SABRE a început acum să măsoare lucrurile diferit. Și cum măsurăm cel mai ușor și cel mai precis toți capsaicinoizii? În termeni științifici (experiențele noastre ne sunt transmise de Universitatea New Mexico State reprezentată de Paul W. Bosland și Stephanie J. Walker): „Singura metodă și de departe cea mai precisă pentru a măsura iuteala ardeilor iute este metoda numită High-Performance Liquid Chromatography (HPLC). În cadrul acestei proceduri, totul este uscat, măcinat, iar chimicalele responsabile pentru iuteală sunt extrase din ardei și injectate în mașina HPLC pentru analiză. Metoda este desigur mai costisitoare decât simpla degustare, dar este cu adevărat o analiză obiectivă a iutelei. În acest fel, se poate dezvălui nu doar iuteala totală a ardeilor, ci și tipurile individuale de capsaicinoizi conținute aici.“ Din acest motiv, Testul organoleptic Scoville are limitările sale și este întotdeauna puternic subiectiv.
Chiar dacă compania SABRE spune că produsele fără controlul său sistematic sunt inutilizabile și predispuse la eșec (vorbesc despre până la 30% din cazuri în practică), nu trebuie să uităm că spray-ul cu piper nu este doar capsaicinoidul menționat (o substanță uleioasă densă), dar este întotdeauna diluat în ceva alcool. Da, în același alcool care arde în răni, în gât și pe care doctorii îl folosesc pentru a dezinfecta instrumentele etc., astfel încât chiar dacă aveți în spray-ul cu piper doar 8% capsaicinoizi și restul 60-70% conținut un alcool, nu are nicio influență asupra funcției sale, deoarece ambele încă ard mucoasele ca un drac. Iar zvonurile despre nespusnicitatea și antrenamentul la spray-uri cu piper de către tâlhari sunt desigur absurdități – chiar și deasupra unei cepe plângeți mereu și nu veți putea face nimic în acest sens, la fel cum vă va arde mereu alcoolul în ochi, oricât de mult încercați să vă antrenați...
Totuși, adevărul este că, mai degrabă decât volumul record de capsaicinoizi, este mult mai important să loviți precis și surprinzător = eficient ținta dvs. – adică zona ochilor, gurii și nasului. Spray-ul cu piper trebuie folosit surprinzător și complet dintr-o dată. Cu siguranță atacatorul nu trebuie să-l vadă, altfel poate închide ochii și să-și țină respirația.
Adevărul este deci că, dacă aveți un spray cu piper bun, iuteala ardeiului nu trebuie să vă preocupe prea mult. Factorii utilizării sale sunt însă extrem de importanți, ba chiar esențiali! Chiar și cel mai ieftin spray cu piper (dacă aveți verificată funcționarea lui, controlul și raza de acțiune) vă oferă cel puțin câteva secunde pentru a vă gândi cum să gestionați situația: Este cel mai simplu să fugiți? Dacă nu, atunci cât timp își freacă ochii (pe care poate a reușit să-i închidă pentru că oamenii clipesc la câteva secunde), pur și simplu doar loviți-l în genunchi (din lateralul picioarelor, direct, cu un baston telescopic, …), ca să nu vă poată urmări și apoi fugiți.