Cuțite ceramice, ceramică ZrO2

Zirconia procesată își găsește utilizarea, astăzi probabil cea mai cunoscută, în producția de lame de cuțit și nu doar în cele de bucătărie. Ceramica pe bază de oxid de zirconiu atinge pe scara de duritate o valoare de peste 8. Cel mai dur pe această scară este diamantul cu valoarea de 10, care este folosit pentru ascuțirea lamelor acestor cuțite. Interesantă este comparația cu oțelul utilizat în mod obișnuit pentru fabricarea lamelor, oțelul atinge pe această scară valori de 5 până la 6.

Cuțite ceramice

Proprietăți și avantaje pe care ceramica le oferă

Cuțitele ceramice oferă greutate redusă, rezistență la coroziune și durabilitate incredibilă - ceramica tehnică este un miracol modern. Un cuțit ceramic își păstrează tăișul, comparativ cu o lamă obișnuită de oțel, de cel puțin 10 ori mai mult timp. Acest lucru oferă utilizatorului un instrument de tăiere excelent, care pe termen lung nu va necesita ascuțire - este suficient să fie ascuțit o dată la câțiva ani! Lama care nu ruginește este ideală pentru cuțitele de scufundare. Lama neconductivă și nemagnetică este ideală pentru utilizarea în pirotehnică.

Lama cuțitului ceramic

  • rămâne mai ascuțită mai mult timp decât lama de oțel
  • este mai rezistentă la uzură decât lama de oțel
  • este mai dură decât oțelul
  • nu ruginește
  • se curăță ușor
  • este rezistentă la acizi și uleiuri
  • este neconductivă electric
  • nu reacționează la câmpuri magnetice
  • oferă o utilizare ușoară și confortabilă
  • oferă tăiere precisă
  • nu influențează gustul sau mirosul alimentelor
  • nu deteriorează vitaminele conținute în fructele tăiate

Dezavantaje pe care ceramica le aduce

Nu trebuie utilizată pentru forțare și activități similare, care pot duce la ruperea lamei sau la ciobirea materialului! Nu folosiți pentru tăierea cărnii cu oase! În alimentele profund congelate, oase sau pâine foarte tare, lama poate pătrunde, dar mișcarea în afara axei de tăiere poate deteriora lama. Tăierea ar trebui să aibă loc numai prin mișcări înainte și înapoi și în niciun caz prin balansare sau forțare. Un cuțit ceramic suportă greu presiunea laterală, astfel încât nu poate fi folosit, de exemplu, pentru zdrobirea (strivirea) usturoiului. Majoritatea producătorilor nici nu acoperă astfel de activități în garanția lor. Având în vedere duritatea extremă a cuțitelor ceramice, care sunt însă mai fragile decât o lama tradițională de oțel, pot apărea rupturi dacă cuțitul cade la pământ (la fel ca și cu orice produs ceramic).

Cuțit ceramic

Aceste neajunsuri au fost parțial rezolvate, de exemplu, de compania Ceratio prin tehnologia specială NeoFlexy, datorită acestui proces unic de fabricație cuțitele sunt mai flexibile și mai rezistente la rupere sau ciobire, mai ușoare și lama lor este de asemenea mult mai netedă.

Anumiți producători oferă cuțite ceramice cu lamă neagră, fabricate prin tehnologia HIP (Hot Isostatic Pressing), care elimină principalul dezavantaj, respectiv, fragilitatea lor considerabilă. În acest proces, lama este supusă sinterizării la temperaturi și presiuni mai mari în vase speciale de înaltă presiune și de obicei într-o atmosferă de argon. Astfel, ceramica câștigă o densitate mai mare și, astfel, și rezistență.

Cuțitele ceramice prezintă un risc sporit de securitate, de exemplu, în transportul aerian, deoarece nu pot fi detectate cu ajutorul detectoarelor de metale. De aceea, pe lamele cuțitelor sunt montate componente metalice, pentru a putea fi detectabile prin mijloace obișnuite. Cuțitele pur ceramice pot fi detectate cu ajutorul detectoarelor de înaltă frecvență.

97% de produse în stoc
Garanție de returnare a banilor